– Is dit bericht niet goed te lezen? Klik hier om dit bericht direct in uw browser te bekijken –
Leonardo Newsflash # 05 | juni 2011
Selectie Mobiliteitsprojecten Call 2011
De aanvragen voor grote Mobiliteitsprojecten is toegenomen zo ook een verhoging van ingediende budgetten en belangstelling van een aantal nieuwe organisaties die een projectvoorstel hebben ingediend. Dit zijn positieve signalen. Gevolg hiervan was dat het budget voor mobiliteit dit jaar met ruim € 6 miljoen is overvraagd. Overzichten van de toegekende Mobiliteitsprojecten en Voorbereidende bezoeken zijn op de website gepubliceerd.
 Lees meer
Selectie Partnerschapprojecten Call 2011

Dit jaar heeft het NA LLP Leonardo da Vinci 132 aanvragen ontvangen. In de call 2010 waren dit er 124, in de call 2009 142. Na een grote stijging van het aantal aanvragen in de call 2009 lijkt het aantal aanvragen nu te stabiliseren. Van de 132 aanvragen zijn er 17 Nederlandse coördinatoren dit komt inclusief de Nederlandse partners van deze aanvragen neer op in totaal 35 aanvragen met een Nederlandse coördinator. 51 aanvragen zijn uiteindelijk toegekend.

 Lees meer
Toegekende Certificates for Mobility projecten
In Call 2011 was het budget toereikend voor het toekennen van maximaal twee nieuwe Certificate for Mobility (CfM) projecten. Er zijn vijf CfM projectaanvragen ingediend en zijn er - volgens een rankinglist -  twee toegekend.

De onderwijsinstellingen die een Certificate for Mobility toegekend hebben gekregen zijn:
* Noorderpoort College
* ROC Eindhoven.
Het aantal Certificates for Mobility projecten (2009-2011) is negen.
  
Vandaag investeren in groei van morgen
PERSBERICHT EUROPESE COMMISSIE
De begroting van de Europese Unie is klein, maar van groot belang voor de Europese burger.
Het Commissievoorstel voor een meerjarenbegroting voor 2014-2020 is afgestemd op de problemen van vandaag en de behoeften van morgen. Het legt de klemtoon op de financiering van prioriteiten op EU-niveau die echt toegevoegde waarde bieden.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Agenda
ECVET seminar,12 september 2011, Amsterdam
ECVET seminars worden georganiseerd en gesponsord door de Europese Commissie om het ‘European Credit Transfer system for VET’ in Europa te promoten en implementatie in het beroepsonderwijs mogelijk te maken.  Het seminar is kosteloos en de voertaal is Engels. Op de Europese ECVET website vindt u ook video’s met uitleg van ondermeer Rob van Wezel van KC Handel.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Contact seminar Quality professionals in VET, 2-5 november 2011, Groningen
Professionalisering van leerkrachten en opleiders is van essentieel belang voor beroepsonderwijs en -opleiding. Dit geldt ook voor professionele en didactische ontwikkeling van leraren. Tijdens het seminar ligt de focus ondermeer op de betrokkenheid van leraren in het kwaliteitsborgingssysteem, leraren en sociale media, professionele ontwikkeling van leraren en VETPro. Organisatie is in handen van NA LLP Leonardo da Vinci en Noorderpoort.

Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Europese contactseminars
Verschillende data van contactseminars zijn bekend en staan aangekondigd op onze website. Seminars in verschillende landen, thema’s en doelgroepen. Een geweldige mogelijkheid om partners te vinden en ideeën te ontwikkelen voor Leonardo da Vinci subsidieaanvragen U kunt subsidie aanvragen voor een voorbereidend bezoek als tegemoetkoming in de reis- en verblijfkosten.
 Lees meer
Publicaties
Boek 'Leven Lang Leren in Europa'

21 juni jl. werd het boek, uitgebracht door het NA LLP, officieel gelanceerd. Gerard Maas, directie IB van het Ministerie van OCW en Ann Vanden Bulcke van de Europese Commissie, die in haar presentatie sprak over het toekomstige programma, waren erbij.

 Lees meer
Thematische netwerkactie Teacher Training brengt eerste nieuwsbrief uit
NA LLP Leonardo da Vinci is partner in CityM, een thematisch netwerk van LLP-Nationale Agentschappen. Het netwerk wil de resultaten van Comenius-, Leonardo da Vinci- en Grundtvig-projecten die nuttig zijn voor de lerarenopleiding en -nascholing verspreiden. Andere partners zijn het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Zweden, België, Oostenrijk, Noorwegen, Denemarken, Roemenië, Litouwen, Polen en Cyprus. Contactpersoon in Nederland is Marina de Bie.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Major benefits in education and training follow study visits
Op basis van een enquête onder de deelnemers van Study Visits die in 2008-2009 plaatsvonden is deze publicatie tot stand gekomen: de impact van Study Visits. De uitkomst is dat Study Visits zeer efficiënt zijn in het leren over en in het uitwisselen van goede praktijken in het beleid rondom onderwijs en vorming. Deze publicatie is online beschikbaar in het Engels, Frans, Duits en Spaans.
 Lees meer
Study visits: a guide to effective communication
Deze gids wil Nationale Agentschappen en deelnemers helpen om de Study Visits en hun resultaten bekend te maken bij potentiële deelnemers. De publicatie geeft advies en voorbeelden van good practices over het verspreiden van resultaten en het vergroten van de impact bij diegenen die niet direct betrokken zijn bij het programma. Deze gids is enkel online en in het Engels beschikbaar.
 Lees meer
Interview Jeanette Noordijk over actieplan 'Focus op vakmanschap'
De taak van Jeanette Noordijk is het garanderen en bevorderen van de kwaliteit, toegankelijkheid en doelmatigheid van het onderwijsaanbod in het mbo. Met het actieplan Focus op vakmanschap wil de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap dat studenten over vier jaar mbo-scholen een dikke zeven als rapportcijfer geven. Jose van den Berg (ecbo) en Jelle Koolstra (ROCmedia) spraken met haar.
  Video
Verslag evenementen
Internationalisering en excellentie van het beroepsonderwijs, 14 juni 2011, Den Haag
De rol van het ministerie in de toekomst in relatie tot internationalisering van het beroepsonderwijs stond tijdens deze afsluitende bijeenkomst van het Programma Internationalisering Beroepsonderwijs (PIB) centraal. Ongeveer 80 vertegenwoordigers vanuit onderwijsinstellingen, kenniscentra en verschillende ministeries kwamen bijeen.
 Lees meer
New Skills seminar 'bridging the skills gap', 9 - 10 juni 2011, Boedapest
Nieuwe vaardigheden voor werkgelegenheid is Europa’s vlaggenschipinitiatief. Met  doelen als het versterken van het menselijk kapitaal en verhoogde inzetbaarheid met het oog op de match tussen onderwijs, opleiding en ontwikkeling van vaardigheden en verbetering van de behoeften van de arbeidsmarkt. Op het seminar kwamen sectorale actoren bijeenkwamen om kennis en ervaringen te delen, partnerschappen op te bouwen en oplossingen te bedenken voor de veranderende sectorale behoeften aan vaardigheden.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Opbrengst werkconferentie keurmerk examens, 1 juni 2011, Woerden
Het actieplan ‘Focus op vakmanschap’ was aanleiding voor deze conferentie, georganiseerd door CINOP en de MBO Raad, Een actieplan met het beleidsvoornemen om mbo-kandidaten in de beroepsgerichte vakken alleen te examineren met examenproducten die voldoen aan een keurmerk examens.
  Video
To implement ECVET successfully, get the practitioners involved, 30-31 mei 2011, Griekenland
Tijdens de workshop, georganiseerd door CEDEFOP, identificeerden de deelnemers de verschillende stappen die de verschillende actoren moeten nemen om het systeem voor het erkennen van leeropbrengsten uit leer- en arbeidsmobiliteit succesvol te maken. Zij waarschuwden voor een aanhoudende 'culturele kloof' tussen beleidsmakers en mensen uit de praktijk. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Anne Potters.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
EQF Policy meeting, 24-25 mei 2011, Budapest
André Huigens van het Wellantcollege nam deel aan deze meeting en verzorgde tevens een presentatie tijdens een workshop waarin hij een goed beeld gaf van de werkelijkheid op de werkvloevloer. André doet hierover verslag.
 Lees meer
Nieuws uit de projecten
Werken aan werknemersvaardigheden, Measuring and Assessing Social Skills (MASS)
Een project waarin lesmateriaal voor training van sociale vaardigheden wordt vertaald en bewerkt. In Schotland is een lespakket ontwikkeld voor aandacht aan vijftien verschillende sociale vaardigheden. Daar bleek de aanpak uitermate succesvol. Nu wordt via MASS bekeken of de aanpak ook in (onder meer) Nederland werkt. ROC Aventus doet mee en twee docenten voeren nu een pilot uit bij assistentenopleidingen (niveau 1).
 Lees meer
Deltion College – houdt fashion show met Turkse studenten
De modestudenten van het Deltion sloten samen met Turkse modestudenten het schooljaar af met een fashionshow. Het thema was ‘Future Flower’. De studenten hebben afgelopen jaar een bezoek gebracht aan een modelschool in Turkije.
 Lees meer
Management E-learning Experience for Training secondary school students - MEET
Binnen het Lifelong Learning Programme wordt met zeven EU-landen in het MEET–
project gewerkt aan de ontwikkeling van 'The Business Game'. Een Italiaans simulatieprogramma dat in de huidige versie gebruikt wordt op diverse Italiaanse universiteiten. In een tweejarig traject wordt de game geschikt gemaakt voor het middelbaar beroepsonderwijs.
 Lees meer
Nationaal Agentschap Leven Lang Leren Programma Leonardo da Vinci • Postbus 1585 • 5200 BP 's-Hertogenbosch
T: +31(0)73 680 07 62 • na@leonardodavinci.nlwww.leonardodavinci.nltwitter.com/Int_Agentschap
Profiel wijzigen | mail a friend | aanmelden | afmelden