– Is dit bericht niet goed te lezen? Klik hier om dit bericht direct in uw browser te bekijken –
Leonardo Newsflash # 07 | september 2011
Via deze Newsflash brengen wij u met regelmaat op de hoogte van nationale en Europese ontwikkelingen en evenementen. Tevens biedt deze Newsflash een podium om uw projectervaring en of resultaten voor het voetlicht te brengen. U kunt uw artikelen mailen naar info-ia@cinop.nl. De Europese evenementen worden eenmalig in de Newsflash opgenomen. Heeft u deze gemist dan kunt u op onze website altijd alle evenementen terugvinden. Alle eerder uitgebrachte Newsflashes zijn te downloaden via de website. Als u wilt weten wat de laatste aanvullingen van onze website zijn, klik dan op de homepage op 'overzicht updates'.

Wij wensen u veel leesplezier!
Aanvragen van een Europass Mobiliteit
Voorheen was het mogelijk een Europass Mobiliteit aan te maken via Leopass. In de nieuwe Mobility tool is dit niet meer mogelijk. Via de website van het Nationaal Europass Centrum kunt u, als uw aanvraag voldoet aan de kwaliteitscriteria, een Europass Mobiliteit online maken en beheren.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Deadline aanvraag Study Visit nadert
Tot en met 14 oktober 2011 heeft u de mogelijkheid om in te schrijven voor een Study Visit: de perfecte manier om eens naar een andere benadering van actuele problemen of thema’s binnen het onderwijs te kijken. Door de verschillende nationaliteiten van de deelnemers komt u niet alleen in aanraking met de gebruikte methoden en oplossingen van het gastland, maar ook met andere visies die heersen in de verschillende Europese landen.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Consequenties Actieplan MBO ‘Focus op vakmanschap 2011-2015’ voor instellingen
Er zijn twee tijdstippen waarop belangrijke veranderingen in de bve-sector gaan plaatsvinden. Het eerste moment is het studiejaar 2012-2013. In dit studiejaar gaat het onder meer om de invoering van de beroepsgerichte kwalificatiestructuur voor het beroepsonderwijs. Het tweede moment is het studiejaar 2013-2014. In dit studiejaar worden de maatregelen ingevoerd die voortvloeien uit het Actieplan MBO.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
WorldSkills,  Verenigd Koninkrijk 5-8 oktober 2011
WorldSkills, het evenement waar de wereldkampioenschappen voor beroepen plaatsvinden. Het Nederlandse team van 27 deelnemers neemt het op tegen internationale vakcollega's.

Naast de competitieve aspecten biedt WorldSkills nog een scala aan andere activiteiten. Het evenement is een broeiplaats voor contacten en heeft ook beroepsoriëntatie hoog in het vaandel staan. Dit alles maakt WorldSkills tot het grootste, beste en meest leerzame beroepenevenement van de wereld.
Twitter Facebook LinkedIn   Lees meer
Evenementen
Informatiebijeenkomst nieuwkomers Mobiliteit Call 2011, Breukelen 13 oktober 2011
Laatste training voor de 'aftrap’, een vraag-en-antwoord-sessie over regels en administratie
De training is alleen bedoeld voor projecten uit Call 2011 en is zeker nuttig als u nog weinig of geen ervaring heeft met Europese projecten.
Tijdens de bijeenkomst leggen we uit wat de projectcyclus inhoudt en beantwoorden daarbij uw vragen. Zijn er onderdelen uit uw projectplan die u lastig vindt om daadwerkelijk uit te voeren, vermeld dit in het registratieformulier. Wij doen ons best om alle vragen die er zijn te beantwoorden.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Informatiebijeenkomst nieuwkomers Partnerschappen Call 2011, Breukelen 13 oktober 2011
Laatste training voor de aftrap’, een vraag-en-antwoord-sessie over regels en administratie
De training is alleen bedoeld voor projecten uit Call 2011 en zeker nuttig als u nog weinig of geen ervaring heeft met Europese projecten. Ervaren spelers die hun kennis willen opfrissen zijn ook van harte welkom. Aan het begin van de sessie zetten we al uw vragen op een rij. Vervolgens lopen we gezamenlijk het project van begin tot einde door en beantwoorden daarbij uw vragen. In ieder geval zal aandacht besteed worden aan rapporteren, projectadministratie, documenten en tips voor internationaal samenwerken.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Youth on the Move event, Den Haag 13-15 oktober 2011
De Europese Commissie organiseert het driedaagse evenement 'Jeugd in beweging' alwaar de bezoeker kennis kan maken met alle Europese mogelijkheden op het gebied van (vrijwilligers)werk & onderwijs. Het EU-initiatief is gericht op het verbeteren van het onderwijs, de aanpak van de jeugdwerkloosheid en het stimuleren van studie en opleiding in het buitenland.
CINOP Internationaal Agentschap is ook tijdens dit evenement met een stand aanwezig.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Lifelong Learning Infoday 2012, Brussel, 28 oktober 2011
This information day is organised by the European Commission (DG EAC and EAC).
You will get information on the priorities and what's new to the programme, as well as practical advice on the preparation and submission of proposals, and on the management of grants. And of course, to offer you the possibility to speak to the key players from the Lifelong Learning Programme, and with other participants organising projects.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Contact seminar Quality professionals in VET,  Groningen 2-5 november 2011
Professionalization of teachers in relation to Quality assurance
Professionalisering van leerkrachten en opleiders is van essentieel belang voor beroepsonderwijs en -opleiding. Dit geldt ook voor professionele en didactische ontwikkeling van leraren. Tijdens het seminar met Europese deelnemers ligt de focus ondermeer op de betrokkenheid van leraren in het kwaliteitsborgingssysteem, leraren en sociale media, professionele ontwikkeling van leraren en VETPro. Ook deelnemers uit Nederland zijn van harte welkom. Organisatie is in handen van NA LLP Leonardo da Vinci en ROC Noorderpoort. Deadline voor registratie is 5 oktober 2011.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
European Employment Forum, Brussel 22-23 november 2011
Bent u op zoek naar nieuwe partners om u te helpen uw projecten te ontwikkelen in de hele EU? Het forum trekt een breed scala aan deelnemers organisaties uit heel Europa en vertegenwoordigers van de Europese Commissie, het Europees Parlement, nationale en regionale overheden, sociale partners en bedrijven. Ook CINOP Internationaal Agentschap is hier vertegenwoordigd. Leden van de Europese Commissie spreken tijdens de tweedaagse conferentie, onder hen, commissaris László Andor, DG Werkgelegenheid, sociale zaken en integratie; Commissaris Olli Rehn, DG Economische en financiële zaken en commissaris Androulla Vassiliou, DG Onderwijs en Cultuur.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Voorlichtingsbijeenkomst Call 2012, Utrecht 1 december 2011
Graag nodigen wij u uit voor de voorlichtingsbijeeenkomst betreffende de mogelijkheden voor het aanvragen van projecten voor de Call 2012 binnen het LLP-Leonardo da Vinci programma. De voorlichtingsbijeenkomst is dit jaar anders van opzet. Voor nieuwkomers zijn er presentaties over de actielijnen mobiliteit en PS. Voor ervaren aanvragers is er de mogelijkheid tot het werken aan een nieuwe aanvraag onder begeleiding van onze inhoudelijke en financiële adviseurs. Tevens is er de mogelijkheid tot individuele adviesgesprekken.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Inspiratie-  en disseminatiedag Nederlandse bijdragen in de Centrale Acties, Utrecht
13 december 2011

Bent u geïnteresseerd in de innovatieve projecten, producten en resultaten van de centrale acties?
Het Nationaal Agentschap voor het Leven Lang Leren programma organiseert 13 december 2011 een inspiratie-  en disseminatie dag rond de Nederlandse bijdragen in de centrale projecten in het Leven Lang Leren programma tot nu toe.  Tijdens deze dag kunt u zich laten inspireren door innovatieve projecten die binnen het Leven Lang Leren programma ontwikkeld zijn. 
Twitter Facebook LinkedIn   Lees meer
Berichten vanuit de projecten

Project voor grotere betrokkenheid internationalisering en mobiliteit

INternationalisation & Mobility in the students Curricula - INtheMC
Het doel van het project is meer deelname aan internationalisering en Europese studentenmobiliteit. Basis is de overdracht van de uitkomsten van een Fins nationaal onderzoek naar internationalisering Docenten, management, studenten en het veld staan hierbij centraal. Het project biedt verschillende hulpprogramma's voor elke doelgroep, die klaar zijn voor gebruik en gratis te downloaden!
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Avonturen stagiaires van ROC Nijmegen in Berlijn
Een artikel in het vaktijdschrift  van Leraren in Levende Talen beschrijft hoe de stagiaires van ROC Nijmegen (Detailhandel) in het gerenommeerde warenhuis KaDeWe van een wereldstage hebben genoten. De stagiaires voegden een extra dimensie toe aan hun carrière. Het team Detailhandel heeft sinds enkele jaren een samenwerking met Berufskollegs in Goch in Duitsland. Sinds dit heeft ROC Nijmegen het vak Duits op niveau 4 verplicht gesteld.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Europese publicaties
Using ECVET for Geographical Mobility
Tthe ‘ECVET Users’ Guide’  explains the role of ECVET in facilitating the transnational mobility of learners. It presents some possible scenarios for using ECVET in this context. It is part of a series of documents that constitute the ‘ECVET Users’ Guide’.
It seeks to encourage ECVET mobility through explaining the added value and the potential of using ECVET for mobility.
The European credit system for vocational education and training (ECVET) helps individuals who are trying to acquire a VET qualification to move between countries and gain access to lifelong learning.


Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Teaching reading in Europe: Contexts, Policies and Practices
This new Eurydice study shows what countries are doing to improve reading literacy and where they are falling short. The study, which covers 31 countries, reveals that while most have made progress in developing literacy policies, they often lack focus on the groups most at risk, such as boys, children from disadvantaged households and migrant children. It addresses four key topics: teaching approaches, tackling reading difficulties, teacher education and the promotion of reading outside school.

Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Nationaal Agentschap Leven Lang Leren Programma Leonardo da Vinci • Postbus 1585 • 5200 BP 's-Hertogenbosch
T: +31(0)73 680 07 62begin_of_the_skype_highlighting            +31(0)73 680 07 62      end_of_the_skype_highlightingna@leonardodavinci.nlwww.leonardodavinci.nltwitter.com/Int_Agentschap
Profiel wijzigen | mail a friend | aanmelden | afmelden