– Is dit bericht niet goed te lezen? Klik hier om dit bericht direct in uw browser te bekijken –
Leonardo Newsflash # 08 | oktober 2011
Via deze Newsflash brengen wij u met regelmaat op de hoogte van nationale en Europese ontwikkelingen en evenementen. Tevens biedt deze Newsflash een podium om uw projectervaring en of resultaten voor het voetlicht te brengen. U kunt uw artikelen mailen naar info-ia@cinop.nl. Alle eerder uitgebrachte Newsflashes zijn te downloaden via de website. Als u wilt weten wat de laatste aanvullingen van onze website zijn, klik dan op de homepage op 'overzicht updates'.

Wij wensen u veel leesplezier!
  Lees meer
 
VANUIT HET AGENTSCHAP
Afscheid Mariëlle Leerintveld
Middels dit bericht wil ik jullie informeren dat ik het CINOP Internationaal Agentschap op 31 oktober 2011 zal gaan verlaten. Ik ga fulltime aan de slag op de administratie van het bedrijf van mijn schoonouders (transportbedrijf en aannemingsbedrijf GWW).

Ik vind het aan de ene kant erg jammer om afscheid te moeten nemen van mijn fijne collega’s, maar aan de andere kant is het qua werk zeker weer een hele leuke, nieuwe uitdaging. Iedereen bedankt voor de fijne samenwerking en de leerzame, maar vooral ook leuke jaren bij het Leonardo da Vinci programma!  

Het ga jullie goed, veel succes en geluk voor de toekomst, en wie weet tot ziens!



Een nieuw gezicht
Gaby van Vugt heeft de werkzaamheden van Mariëlle overgenomen. Ze werkt al enkele jaren bij CINOP en werkt sinds 1 november 2011 vier dagen in de week als management assistente bij het CINOP Internationaal Agentschap. Daarnaast zal zij nog een dag in de week voor CINOP blijven werken. Wij wensen haar veel succes en plezier in deze functie.
Uitreiking Mobility award IVT Call 2011
De mobility award IVT is tijdens de Kick off bijeenkomst, die plaatsvond op 13 oktober jl., uitgereikt aan Linde Keulen van Europrof. De tweede prijs ging naar Suzanne van Gils van Helicon Opleidingen en de derde prijs is overhandigd aan Anouk Bezems van ROC Rivor. Inschrijving voor deelname aan de wedstrijd voor het beste stageverslag voor het winnen van de Mobility IVT award 2012 is inmiddels geopend.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Uitreiking Mobility award VETPro Call 2009-2010
Dit jaar is voor het eerst de Mobility award VETPro uitgereikt voor het beste ervaringsverhaal van professionals. De award is overhandigd aan Miranda van Bergen en Lotte Koelen van de De Groene Campus, Helicon Opleidingen te Helmond. De wedstrijd voor het beste ervaringsverhaal voor het winnen van de Mobility award VETPro Call 2010-2011 is inmiddels geopend.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Nieuwigheden Transfer of Innovation projecten Call 2012
Voor het indienen van een projectvoorstel voor de actielijn Transfer of Innovation willen wij u wijzen op een aantal wijzigingen die heeft plaatsgevonden ten opzichte van de vorige Call.
Twitter Facebook LinkedIn   Lees meer
Nieuwigheden Mobiliteit Call 2012
Voor het indienen van een projectvoorstel voor de actielijn Mobiliteit willen wij u wijzen op een aantal wijzigingen die heeft plaatsgevonden ten opzichte van de vorige Call.
Twitter Facebook LinkedIn   Lees meer
Nieuwigheden Partnerschappen Call 2012
Voor het indienen van een projectvoorstel voor de actielijn Partnerschappen willen wij u wijzen op een aantal wijzigingen die heeft plaatsgevonden ten opzichte van de vorige Call.
Twitter Facebook LinkedIn   Lees meer
Onderzoek behoefte aan training van (loopbaan)begeleiders in mobiliteit
De werkgroep Mobiliteit van het Euroguidance Netwerk is een onderzoek gestart naar de behoefte aan training van (loopbaan)begeleiders in mobiliteit. Dit onderzoek is Europabreed uitgezet. Zijn uw werkzaamheden gerelateerd aan begeleiding in mobiliteit dan willen wij u hierbij vragen aan dit onderzoek mee te werken. De vragenlijst neemt slechts enkele minuten van uw tijd in beslag.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Nieuwe publicatie: Transfer of Innovation projects Call 2011
Elk jaar financieren we Transfer of Innovation-projecten die impact hebben op een laantal  thema’s waaraan prioriteit wordt gegeven. Bij de selectie is gekeken of de voorgestelde projecten in staat zouden zijn om binnen de Europese en Nederlandse context ‘beste werkwijzen’ te verweven.
In deze publicatie presenteren we met trots een overzicht van de geselecteerde Nederlandse projecten van Call 2011. Deze projecten zijn gebaseerd op oplossingen die elders hun waarde hebben bewezen en vervolgens zijn aangepast en geïmplementeerd.


Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Bijeenkomsten
Voorlichting voor het indienen van projectvoorstellen Call 2012, 1 december 2011 Utrecht
Graag nodigen wij u uit voor de voorlichtingsbijeenkomst betreffende de mogelijkheden voor het aanvragen van projecten voor de Call 2012 binnen het LLP-Leonardo da Vinci programma. De voorlichtingsbijeenkomst is dit jaar anders van opzet. Voor nieuwkomers zijn er presentaties over de actielijnen, ToI, mobiliteit en PS. Voor ervaren aanvragers is er de mogelijkheid tot het werken aan een nieuwe aanvraag onder begeleiding van onze inhoudelijke en financiële adviseurs. Tevens is er de mogelijkheid tot individuele adviesgesprekken.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Inspiratie- en disseminatiedag Nederlandse bijdragen in de Centrale Acties, 13 december 2011 Utrecht
Bent u geïnteresseerd in de innovatieve projecten, producten en resultaten van de centrale acties?
Het Nationaal Agentschap voor het Leven Lang Leren programma organiseert 13 december 2011 een inspiratie- en disseminatie dag rond de Nederlandse bijdragen in de centrale projecten in het Leven Lang Leren programma tot nu toe. Tijdens deze dag kunt u zich laten inspireren door innovatieve projecten die binnen het Leven Lang Leren programma ontwikkeld zijn. 
  Lees meer
NetWERKbijeenkomt Nationaal Coordinatiepunt ECVET, 16 december 2011 Breukelen
In de zomervakantie is het activiteitplan van het NCP ECVET goedgekeurd door OCW. De taak van het NCP is faciliteren bij het verkennen van de mogelijkheden van ECVET in mobiliteit in Nederland. Momenteel loopt een door het Ministerie van OCW ondersteunde aanvraag bij de Europese Commissie voor het financieren van een nationaal team van ECVET experts. Dit is een groep mensen uit het onderwijsveld die hun peers kunnen voorlichten en adviseren. Wanneer de aanvraag succesvol is, zal dit team de activiteiten van het NCP aanvullen met trainingen en workshops.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
VANUIT DE PROJECTEN
Opleiding ‘International Service Technician’ (IST) in de maak
In het bedrijfsleven is grote behoefte aan internationale onderhoudsmonteurs. Om hen op te leiden, ontwikkelt ROC Midden Nederland de opleiding IST. Dit gebeurt in samenwerking met diverse bedrijven en partnerlanden Duitsland, Italië en Noorwegen. De specialisatie IST wordt een onderdeel van de opleidingen Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek en Mechatronica. Nog dit schooljaar wordt er bij het Tech College (een college van ROC Midden Nederland) met de pilot gestart.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
The Dutch Alliance bestaat 15 jaar
Op 23 juni jl. vierde The Dutch Alliance haar 15 jarig bestaan en hield een minisymposium over internationaal ondernemerschap en innovatie op de RDM campus in Rotterdam, waar ondermeer het Albeda College afdeling techniek gehuisvest is.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
TERUGBLIK BIJEENKOMSTEN
  Knowledge sharing seminar Cedefop, 21-23 september 2011 Thessaloniki (GR)
Elk jaar organiseert Cedefop een seminar voor het delen van kennis door en voor organisatoren van de komende studiebezoeken. Het doel van deze seminars is om organisatoren over de recente ontwikkelingen in het onderwijs binnen Europa te informeren en hen tevens praktische adviezen te geven die kunnen zorgen voor een goede kwaliteit van de studiebezoeken. Het is ook een kans voor hen om ervaren organisatoren te ontmoeten en gebruik te maken van hun ervaring en kennis over hoe je succesvol studiebezoeken kunt organiseren. 

 Lees meer
Study Visit Quality Assurance, 25-29 september 2011
LEen internationale delegatie bracht een bezoek aan Nederland in het kader van het CEDEFOP study visit Quality Assurance in Dutch vocational education and training. Deelnemers waren afkomstig uit Spanje, Finland, de UK, Portugal, Tsjechië en Turkije. Met een bezoek aan het ministerie van OCW, Albeda College, de STC Groep en de MBO Raad en presentaties van de onderwijsinspectie, COLO en het Nationaal Coördinatiepunt en JOB kregen de deelnemers een kijkje in de Nederlandse ‘kwaliteitszorgkeuken’. Een leerzame week met veel tijd voor reflectie en onderlinge uitwisseling. Wij danken de ontvangende partijen hartelijk voor hun medewerking!
Competent City, 3 oktober 2011 Ede
Namens het Nationaal Coördinatiepunt EQAVET verzorgden Eline van der Net en Ellen Hanselman de workshop Quality for the future! – kwaliteit in je dagelijkse praktijk. Tijdens de workshop werd vanuit een concreet kwaliteitsdoel (kwaliteit van docenten) gewerkt aan het invullen van de p-d-c-a kwaliteitszorgcyclus. Vervolgens werd de verbinding gemaakt naar het Europese niveau en het EQAVET raamwerk.
 Lees meer
Nederland-Vlaamse dagen, 5-6 oktober 2011 Rotterdam
Bij dit jaarlijks terugkerende evenement stond dit jaar het thema draagvlakcreatie centraal. De Vlaamse en Nederlandse deelnemers, actief in Partnerschappen en TOI projecten, hebben twee dagen lang intensief van elkaar en elkaars ervaringen geleerd. Dit deden ze op waarderend onderzoekende wijze. Waarderend Onderzoeken (beter bekend als Appreciative Inquiry) is een organisatiekundige benadering en een praktische methodiek ineen, die de aanwezige kracht in projectteams en organisaties als uitgangspunt neemt. Dit in aanvulling op het probleemoplossingsgericht werken, wat velen van ons gewend zijn.
 Lees meer
Vroege voorlichting prioriteiten ToI en PS, 6 oktober 2011 Rotterdam
Vanwege de vroege deadline voor ToI en de aandacht voor een eerlijke verdeling van projecten over de strategische ToI-prioriteiten werd een aparte inhoudelijke voorlichting georganiseerd waar de strategische prioriteiten centraal stonden. In kleine groepjes kregen de deelnemers de kans meer te leren over de zes Europese en vijf nationale prioriteiten. Als ondersteuning is een document opgesteld waarin u meer kunt lezen over de nationale prioriteiten.
 Lees meer
Kick off bijeenkomst Call 2011, 13 oktober Breukelen
De opkomst was groot bij de jaarlijkse officiële start van de Transfer of Innovation-, partnerships- en mobiliteitsprojecten Call 2011. Het was dan ook een feestelijke bijeenkomst waar naast de Mobility awards ook de Certificates for Mobility werden uitgereikt. Noorderpoort en ROC Eindhoven kregen dit jaar de Certificates overhandigd.
Naast speed-dating en thema-dating was er ook voldoende gelegenheid om kennis en ervaring met elkaar te delen.
 Lees meer
Conference Mobility as a tool to acquire and develop competence, 17-19 oktober 2011 Polen
The main goal of the conference was to initiate the discussion on the role and potential of mobility in formal and non-formal education implemented as part of the LLP and Youth in Action programmes. The conference was a great opportunity for exchange of views on better methods for using mobility results for social development and establishing institutional base.
 Lees meer
EUROPEES NIEUWS
Study on Hidden Mobility

A study commissioned by the Nationale Agentur Bildung für Europa beim BIBB and completed in 2010 with the title “Hidden Mobility in Initial Education and Training“ determined for the first time how many apprentices and vocational school students in Germany had spent time abroad as part of their training.


Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
EU and China set to boost co-operation on education, culture, youth and research
The European Union and China are preparing to take their co-operation to a new level on issues relating to education, culture, youth, research and multilingualism. Androulla Vassiliou, European Commissioner for Education, Culture, Multilingualism and Youth, is in Beijing to finalise plans for the launch of a "people-to-people" dialogue covering these areas. Its aim is to deepen understanding and mutual trust by supporting exchanges between the two strategic partners.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
EU backs the development of soft skills in order to close the gap between education and employment
Most business leaders believe that Europe's young people lack the so-called 'soft skills' that are considered essential by many employers. Closer links between business and schools are seen as a way to bridge this skills gap.

Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Eurobarometer: Vocational education and training boosts job prospects but needs an image makeover with Young people
According to the Eurobarometer report, 47% of EU citizens were or are currently enrolled in vocational education and training. There are, however, large differences between countries: as many as 76% in the Netherlands, 70% in Slovakia and 66% in the Czech Republic have experienced vocational education and training, while this is the case for only 24% in Portugal and Spain and 27% in Malta.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
New website for better policy making in education and training
Up to date research and information on the economics of education, tailor-made to the needs of busy policy makers, is now available on the re-vamped website of the European Expert Network on Economics of Education (EENEE). The network supports reforms and identification of investment priorities in the area of education and training.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Europe – the place to study!
Europe is an increasingly attractive study destination for foreign students. In fact, every second foreign student in the world studies in Europe!
A new study, ordered by the European Commission, has examined trends on student and teacher mobility within Europe. The study found that the level of mobility in Europe is high in global comparison and that it has risen in the past decade. The study covered 32 European countries
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
The right approach to training can help companies get the best out of an ageing workforce
Music and arts classes have been shown to improve wellbeing and life satisfaction at an older age. Yet formal training does not have the same effect. What is formal training doing wrong? Is it ill adapted to the needs of older workers? An international seminar takes a close look at what is needed to make the best use of an ageing workforce.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Onderzoek & innovatie: Commissie pleit voor partnerschappen om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken
De Europese Commissie roept de publieke en private sector op de krachten op Europees niveau te bundelen om samen via onderzoek en innovatie een antwoord te zoeken op de grote maatschappelijke uitdagingen. In een mededeling trekt zij een aantal lessen uit de eerste ervaringen met proefprojecten en bekijkt hoe meer en doelmatiger publiek-private en publiek-publieke partnerschappen kunnen worden opgezet.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Nationaal Agentschap Leven Lang Leren Programma Leonardo da Vinci • Postbus 1585 • 5200 BP 's-Hertogenbosch
T: +31(0)73 680 07 62 • na@leonardodavinci.nlwww.leonardodavinci.nltwitter.com/Int_Agentschap
Profiel wijzigen | mail a friend | aanmelden | afmelden