– Is dit bericht niet goed te lezen? Klik hier om dit bericht direct in uw browser te bekijken –
Leonardo Newsflash # 03 | maart 2012
Via deze Newsflash brengen wij u met regelmaat op de hoogte van nationale en Europese ontwikkelingen en evenementen. Tevens biedt deze Newsflash een podium om uw projectervaring en of resultaten voor het voetlicht te brengen. U kunt uw artikelen mailen naar info-ia@cinop.nl. Alle eerder uitgebrachte Newsflashes zijn te downloaden via de website. Als u wilt weten wat de laatste aanvullingen van onze website zijn, klik dan op de homepage op 'overzicht updates'.

Wij wensen u veel leesplezier.
 
Nieuws uit het Agentschap
Deadline aanmelden Study visit nadert
Tot 30 maart 2012, 12.00 uur kunt u zich kandidaat stellen om deel te nemen aan een Europese Study visit. De Study visits gaan door van september 2012 tot februari 2013. Ze zijn bedoeld voor deskundigen en beleidsmakers in onderwijs, opleiding en sociaal overleg, die zo de kans krijgen om drie tot vijf dagen samen te komen in een internationale werkgroep rond een bepaald thema in onderwijs of beroepsopleiding.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Herverdeling gelden Call 2011
Eind 2011 hebben alle mobiliteitsprojecten de vraag gekregen om aan te geven in welke mate zij subsidiegelden van de Call 2011 onbenut laten of hoeveel extra subsidie zij nog zouden kunnen gebruiken. Uit deze inventarisatieronde is gebleken dat  € 70.000,- van de uitgezette gelden van Call 2011 niet benut zal worden. Tijdens deze inventarisatie is ook aangegeven dat een extra budget van  € 900.000,- gewenst is.

Het op dit moment beschikbare budget is aanzienlijk lager. Daarom het dringende verzoek te reageren als u niet het volledig toegekende subsidiebedrag van uw mobiliteitsproject Call 2011 gaat inzetten. Voor alle gelden die niet benut worden kan dan een herverdeling plaatsvinden. Wij zullen zo snel mogelijk de hoogte van de bedragen voor herverdeling bekend maken. Graag ontvangen wij uw reactie voor 1 april 2012.

CityM toolkit: een tool voor opleiden van leraren en opleidingspersoneel
Het opleidings- en trainingsbeleid heeft een duidelijke invloed op de manier waarop leerlingen verschillende competenties verwerven en deze creatief gebruiken, evenals op de mate van openheid voor verandering en innovatie.
In het Europese raamwerk van kerncompetenties (2006), zijn "het leren leren", "sociale en burgerlijke competenties", "initiatief en ondernemerschap" en "culturele expressie en bewustzijn" voorbeelden van capaciteiten die bijdragen aan het ontwikkelen van creativiteit en innovatie. De CityM toolkit bevat creatieve, innovatieve en overdraagbare methoden te gebruiken door onderwijspersoneel. 
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Nationaal Europass Consortium promoot het Europass CV
Het Europass CV is het Europese format voor een cv, het belangrijkste visitekaartje. Op basis hiervan maakt een werkgever een inschatting van de talenten en geschiktheid.
Het cv-format bevat alle categorieën, zoals persoonlijke gegevens, werkervaring en opleiding; oftewel alle relevante informatie die voldoet aan de wensen van de werkgevers. De Europass website biedt een applicatie voor het invullen van de cv. Het document wordt in word- of in pdf-formaat geleverd.

De Europass CV is in alle Europese talen beschikbaar. Wilt u de Europass CV binnen uw instelling promoten vraag dan de hiervoor ontworpen posters/flyers op bij info@europass.nl.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Nieuws uit de projecten
Tool voor transnationale mobiliteit: www.european-mobility.eu
Een website met tips en instrumenten voor stagiaires, ouders, begeleiders en bedrijven. Van het maken van mobiliteitsovereenkomsten (in overeenstemming met de lokale geldende wet- en regelgeving) tot nuttige informatie en links over onderwijssystemen, Nationale Agentschappen, culturele aspecten, FAQ en Europese contactpersonen voor buitenlandse stages in de verschillende Europese landen.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
PLaNet LLP: social media voor professionele ontwikkeling van taaldocenten
Het project werkt met ruim 400 ervaren taaldocenten, die al gebruikmaken van social media. Docenten met weinig ervaring van netwerken worden begeleidt voor het gebruik van sociale netwerken voor hun professionele ontwikkeling.
Twitter Facebook LinkedIn   Lees meer
Webblog voor studenten van het Grafisch Lyceum Rotterdam
Tereza Andrews, werkzaam als stagecoördinator op het Grafisch Lyceum, heeft een webblog ingericht voor studenten die op buitenlandse stage zijn en studenten die de ambitie hebben om naar het buitenland te gaan. Een blog waarmee Tereza de studenten begeleidt tijdens de verschillende fases van een buitelandse stage. Er wordt ingegaan op alle aspecten die hierbij komen kijken. De blog is ook interessant voor bedrijven die op zoek zijn naar studenten. 
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Grafisch Lyceum promoot buitenlandse stages
In een video van het Grafisch Lyceum te Rotterdam vertellen leerlingen over hun uitwisseling, het land waar ze stage hebben gelopen en wat ze hebben gedaan. Daarnaast gaan de leerlingen in op de meerwaarde van hun stage.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Nieuws uit Europa
Coalitie komt met concrete verbeteringen voor Erasmus for all (2014-2020)
De Europese Commissie heeft op 23 november 2011 het voorstel Erasmus for all gepresenteerd. Zowel de Raad als het Europees Parlement behandelen het voorstel 'Erasmus for all' dat op 1 januari 2014 van start gaat.30 stakeholders uit verschillende onderwijssectoren hebben een positiepaper uitgebracht met concrete verbeteringen voor het toekomstige Europese onderwijsprogramma.
Gelijke schakeling van transnationale mobiliteit binnen verschillende onderwijsectoren, versterking van de sociale dimensie en vereenvoudiging van het programma zijn enkele punten uit deze position paper.
Twitter Facebook LinkedIn   Lees meer
Call for proposals Audiovisuele sector
Mogelijkheden tot het indienen van projectvoorstellen voor de uitvoering van het programma ter ondersteuning van de Europese audiovisuele sector:

* Continuous training - deadline: 16 april 2012
   Call for proposals EACEA/05/2012

* Support for the transnational distribution of European films and the networking of European cinema distribution
   companies  (Automatic support) - d
eadlines: 30 april en 1 oktober 2012

   Call for proposals EACEA/07/2012

Volwasseneneducatie essentieel onderdeel van het Europees onderwijsbeleid
Essentieel voor het concurrentievermogen en de inzetbaarheid, sociale integratie, actief burgerschap en persoonlijke ontwikkeling in Europa.
De uitdaging is het bieden van kansen voor iedereen op de arbeidsmarkt.
Volwasseneneducatie heeft betrekking op alle vormen van leren voor persoonlijke, maatschappelijke en sociale doeleinden, maar ook voor werkgelegenheidsdoeleinden, en kan plaatsvinden in de formele onderwijs- en opleidingsstelsels of andere instellingen.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
European Council confirms Research and Innovation as Drivers of Growth and Jobs
EU Heads of State and Government have today stressed that the Europe 2020 strategy is Europe's growth strategy and its comprehensive response to the challenges it is facing. One of the targets of Europe 2020, through the Innovation Union flagship is to boost innovation, research and development in Europe. In particular Europe needs to improve its ability to transform good research into innovative products and services that meets market demand.
The conclusions of the European Council stress the need for more efforts to complete the European Research Area by 2014, as well as a number of other important advances that are necessary. This memo sets out progress achieved on some key areas of EU action on research and innovation, a vital component of Europe's future competitiveness and growth.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
A strategy for green skills?
A study on skill needs and training has wider lessons for successful transition to a green economy:
- green policy for green skills
- trends for selected occupations
- training provision: meeting the needs?
- growing green skills
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Press release: underinvestment in green skills raises concerns
For many companies in the environmental field, the current crisis means easier access to qualified workers. This situation encourages firms to cut back training for green skills. But without long-term investment, particularly in science and technology training, employers may soon experience a shortage of people with the right skills. In fact, countries with low unemployment are already facing such shortages. The potential repercussions for the European economy and labour market are serious. A forthcoming Cedefop publication suggests this outcome can be avoided if, among other measures, countries integrate skills strategies into their environment and energy policies.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Europese seminars
Seminar Quality and Attractiveness of VET, 24 April 2012, Jyväskylä, Finland  
Het internationale seminar over kwaliteit en aantrekkelijkheid in het beroepsonderwijs vindt plaats in combinatie met de Finse nationale beroepenwedstrijd, waar ruim 400 leerlingen uit het beroepsonderwijs in 42 verschillende categorieën de competitie aangaan. De lokatie van het evenement is het Paviljonki congres-en beurscentrum in Jyväskylä.
Twitter Facebook LinkedIn   Lees meer
Conferentie  “VET-business cooperation promoting new skills, innovation and growth”, 24-25 april Kopenhagen, Denemarken
De samenwerking tussen beroepsonderwijs, beroepsopleiding en het bedrijfsleven staat tijdens deze conferentie centraal.De focus ligt op de vraag hoe een nauwere samenwerking tussen de instellingen voor beroepsonderwijs, het bedrijfsleven en andere belanghebbende partijen kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden, innovatie en groei. De conferentie zal zowel een politieke als een praktische invalshoek hebben.
Twitter Facebook LinkedIn   Lees meer
Workshop Integrating skills with the world of work, 27 april 2012, Verenigd Koninkrijk
Cedefop is organising in cooperation with the Centre for Research in Employment, Skills & Society (CRESS) a workshop on skill mismatch. The aim of the workshop is to obtain a clearer insight into the relationship between work-based training, work organisation/ human resource policies and skill mismatch within enterprises.
Twitter Facebook LinkedIn   Lees meer
21st Annual EfVET International Conference, 24-27 oktober 2012 Spanje
The conference will provide an ideal opportunity to share good practice and consider possible collaborative partnerships in preparation for the launch of the new Lifelong Learning Programme 2014 – 2020. Full details of the programme and theme will be available by the end of March 2012. Register early (before 30th July) for the discounted rates.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Nationaal Agentschap Leven Lang Leren Programma Leonardo da Vinci • Postbus 1585 • 5200 BP 's-Hertogenbosch
T: +31(0)73 680 07 62 • na@leonardodavinci.nlwww.leonardodavinci.nltwitter.com/Int_Agentschap
Profiel wijzigen | mail a friend | aanmelden | afmelden