– Is dit bericht niet goed te lezen? Klik hier om dit bericht direct in uw browser te bekijken –
Leonardo Newsflash # 04 | april 2012
Via deze Newsflash brengen wij u met regelmaat op de hoogte van nationale en Europese ontwikkelingen en evenementen. Tevens biedt deze Newsflash een podium om uw projectervaring en of resultaten voor het voetlicht te brengen. U kunt uw artikelen mailen naar info-ia@cinop.nl. Alle eerder uitgebrachte Newsflashes zijn te downloaden via de website. Als u wilt weten wat de laatste aanvullingen van onze website zijn, klik dan op de homepage op 'overzicht updates'.

Wij wensen u veel leesplezier.
 
Nieuws uit het Agentschap
Vertaling Rapportageformulier als hulpmiddel voor IVT-deelnemers Call 2011 
Om de IVT-deelnemers te ondersteunen bij het invullen van het online rapportageformulier die zij na afloop van hun buitenlandstage  moeten invullen, is het rapportageformulier vertaald naar het Nederlands. Het betreft hier het rapportageformulier voor Call 2011.
Dit document is alleen een hulpmiddel en is daarom niet rechtsgeldig.
Twitter Facebook LinkedIn   Lees meer
Videoserie voor en door docenten over de verandering van de rol van de leraar
In samenwerking met 26 MBO’s en MBO 2010 zijn vijf videos gemaakt ter ondersteuning van het professionaliseringsproces van leraren.

De veranderingen in het middelbaar beroepsonderwijs brengen het beroep van de leraar stevig in beweging. De verbinding tussen onderwijs en beroep neemt daarbij een belangrijke plaats in.

In deze videoserie staat de invoering van competentiegerichtonderwijs en de invloed hiervan op het beroep van de leraar centraal.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
IVT Mobility Award
Het Nationaal Agentschap LLP Leonardo da Vinci schrijft prijs uit
Ook dit jaar kunnen leerlingen die met een IVT project tijdens het schooljaar 2011-2012 met een Leonardo da Vinci beurs op stage zijn geweest deelnemen aan deze wedstrijd.
Nieuw dit jaar is de deelname van leerlingen die met een Partnerschapproject hebben deelgenomen aan een Europese uitwisseling. Kijk voor de voorwaarden op onze website.
Om deze wedstrijd bij uw leerlingen onder de aandacht te brengen kunt u de brochure met de verhalen van de finalisten van 2011 en de voorwaarden voor de komende wedstrijd gratis opvragen via info-ia@cinop.nl
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
VETPro Award
Het Nationaal Agentschap LLP Leonardo da Vinci schrijft prijs uit
Ook dit jaar kunt u meedingen naar de VETPro Mobility Award die wordt uitgereikt aan professionals, uit het beroepsonderwijs, met het beste ervaringsverhaal.
Deelnemers uit VETPro-projecten Call 2010 en 2011 zijn van harte uitgenodigd om hieraan deel te nemen. Vanwege de overlap van de Calljaren kunt u, indien u nog geen prijs heeft gewonnen, tweemaal meedoen aan deze wedstrijd. Heeft u eerder al een ervaringsverhaal (Call 2010) ingestuurd dan wordt deze automatisch meegenomen in deze wedstrijd. Kijk voor de voorwaarden op onze website.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Nieuw logo Leven Lang Leren programma
Alhoewel het Leven Lang Leren programma nog doorloopt tot en met 2013 heeft de Europese Commissie het logo van het Leven Lang Leren programma vervangen.
Oude logo's mogen in 2012 nog gebruikt worden.

In 2013 is het gebruik van dit logo verplicht. Er is geen onderscheidend logo meer voor de subprogramma’s hierin.  
  Lees meer
Verslag Study visit Vocational Guidance, 25-29 maart 2012 Nederland
16 Beleidsmedewerkers uit elf verschillende EU landen, te weten UK, IT, DE, PL, HU, HR, MT, TR, FI, SL, CY, namen deel aan een Europees Studiebezoek met het thema Vocational Guidance in Nederland van 25 t/m 29 maart 2012. Aan het programma hebben diverse Nederlandse organisaties een bijdrage geleverd. Er werd een bezoek gebracht aan het Ministerie van OCW, waar ook een presentatie van het Ministerie van SZW plaatsvond.
  Lees meer
Verslag Public Hearing on Defining a future EU education and youth programme,
27 maart 2012
Op 27 maart 2012 vond een publieke hoorzitting plaats bij het Europees Parlement over de opvolger van het Leven Lang Leren Programma. Doris Pack, voorzitter van de commissie cult van het Europese Parlement, startte met een openingsspeech waarin ze benadrukte dat de verschillende programma's uit het huidige Leven Lang Leren programma, maar ook Youth in action gelijkwaardig zijn en dat een volgend programma voort dient te bouwen op het succes van eerdere programma's. Verder gaf ze aan dat de hoorzitting niet gaat over de middelen, het budget maar over de inhoud.
Twitter Facebook LinkedIn   Lees meer
Nieuws uit het veld
‘Erasmus voor Iedereen’ op de agenda van de Tweede Kamer der Staten-Generaal,
26 april 2012
Erasmus voor Iedereen – het gezamenlijke Europese subsidieprogramma voor Onderwijs, Opleiding, Jeugd en Sport van 2014-2020. Het programma wordt door het kabinet positief ontvangen. Voor een aantal punten zal Nederland aandacht vragen. Dit betreft onder meer flexibiliteit bij de uitvoering van het programma; het laag houden van de administratieve lasten en goede en gebruiksvriendelijke toegang tot het programma voor alle relevante sectoren.
Twitter Facebook LinkedIn   Lees meer
Deelnemers Leonardo da Vinci-programma vragen Commissie om uitbreiding aantal stageplaatsen in EU
Five participants of the Leonardo da Vinci programme visited the Directorate-General for Education and Culture in Brussels at the end of March. They brought forward the demand that more should be done to offer training placements to apprentices and vocational students in Europe. The young people were straightforward in their demands: "The EU supports only 6% of the trainees, but 20% of the students - that's not fair! We need more mobility, and it must not stop at Europe's borders." The group also called for the recognition of vocational qualifications throughout Europe.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Commissie lanceert promotiecampagne voor stageplaatsen 
De Europese Commissie lanceerde op 17 april 2012 "We Mean Business", een campagne die bedrijven moet aanzetten meer stageplaatsen te scheppen om de vaardigheden en de inzetbaarheid van jongeren te verbeteren. Tegelijk kunnen stages de jongeren helpen om vlot de overstap te maken van onderwijs en opleiding naar een eerste goede baan.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Framework for Quality Traineeships
Een actie vanuit het Youth on the Move initiatief. Er komt een kader voor stages waarin DG EMPL (ism EAC) zal definiëren wat kwaliteitsstages inhouden. Dit kader is gericht op traineeships op mbo- en ho-niveau maar ook op traineeships voor mensen die reeds werken en geen opleiding meer volgen. Er is voor stakeholders een consultatie geopend tot 11 juli 2012 om te reageren op het voorstel van DG EMPL. Uiteindelijk moet in de Raad OJCS van oktober een raadsaanbeveling hiervoor worden aangenomen.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
‘Prijs van de Duitse taal’ uitgereikt aan ROC Nijmegen
Midden april heeft het Team Detailhandel uit handen van voormalig staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) de prestigieuze Prijs voor de Duitse Taal in ontvangst genomen. De organisaties die achter de prijs staan zijn niet gering: Goethe Instituut, Nederlands – Duitse Handelskammer (exportbevordering), Duitsland Instituut van de Universiteit van Amsterdam en de Duitse ambassade.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Publicaties
Partnerships Call 2011
Een overzicht van alle toegekende Partnerschapprojecten Call 2011. Naast een samenvatting van alle projecten zijn van de projecten van de Nederlandse coördinatoren ook de objectives en de Europese impact opgenomen.
Deze publiatie is gratis op te vragen via info-ia@cinop.nl
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Annual report International Agency 2011
Engelse uitgave van het jaarboek met een beschrijving van de ontwikkelingen en behaalde resultaten van de projecten en activiteiten die door het Internationaal Agentschap worden uitgevoerd.
Deze publicatie is gratis te bestellen via info-ia@cinop.nl
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Entrepreneurship Education at School in Europe
National Strategies, Curricula and Learning Outcomes
Twitter Facebook LinkedIn   Lees meer
Nationale seminars
Miniconferentie ‘Parents Matter’, 26 april 2012 Bunnik
‘Parents Matter’ is een Leonardo da Vinci project, waarbij onderzoek wordt gedaan naar ouderbetrokkenheid in het vmbo en mbo. Het doel is methoden te ontwikkelen om interactie tussen ouder, student en school te versterken en zo het aantal voortijdig schoolverlaters terug te dringen. Tijdens de miniconferentie worden de uitkomsten van verschillende onderzoeken die in opdracht van ROC Midden Nederland en het Koning Willem I College in dit kader zijn uitgezet, gedeeld. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met c.gigengack@rocmn.nl

Thematische groepsmonitoring voor mobiliteitsprojecten met priorteit social inclusion of ECVET, 7 juni 2012 Ede
In deze bijeenkomst wordt gekeken hoe mobiliteitsprojecten (call 2011) ervoor staan: wat gaat goed (en wil je delen), welke behoefte is er aan kennis, verbinding enzovoort?  De bijeenkomst is ook hét moment om te leren van elkaar: beide thema’s zijn nieuw en vaak blijkt dat je in de praktijk als project tegen eenzelfde soort obstakels aanloopt. Na een kort plenair gedeelte worden beide onderwerpen in aparte workshops uitgediept.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Youth on the Move event tijdens de Wereldhavendagen, 7-9 september 2012 Rotterdam
De EU campagne 'Youth on the Move' trekt ook dit jaar weer door Europa en doet Rotterdam aan tijdens de Wereldhavendagen. Vele actieve en interactieve activiteiten vinden tijdens deze dagen plaats. Ook het NA LLP,  is net als vele andere organisaties, die gericht zijn op Europese mobiliteit, aanwezig.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Financiële workshop Transfer of Innovation projecten Call 2010-2011, 8 november 2012 (middag)
De workshop is voor de projectleiders van de ToI-projecten Call 2010 en 2011. De workshop is bedoeld voor degene die ook daadwerkelijk de financiële administratie van het project uitvoert. Tijdens de bijeenkomst zal er ook volop gelegenheid zijn om vragen met betrekking tot de financiële administratie te stellen. Wij raden u sterk aan hierbij aanwezig te zijn.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer 
Financiële workshop Transfer of Innovation projecten Call 2012, 8 november 2012
(ochtend)
De projectleiders van de ToI-projecten Call 2012  worden tijdens deze workshop nader geïnformeerd over de administratie, bewijsvoering en financiële rapportage van hun ToI-project. De workshop is bedoeld voor degene die ook daadwerkelijk de financiële administratie van het project uitvoert. Deelname is verplicht.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Kick-off meeting Projecten Call 2012, 22 november 2012
Een feestelijke bijeenkomst voor de start van de Partnerschap-, Transfer of Innovation en mobliteitsprojecten Call 2012.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Europese seminars
Annual EUproVET Conference in London 11th – 12th June 2012
It seems that the gap between ambition and reality for the EU economy is increasing. In the spirit of the Olympic athletes who are preparing to aspire to reach their ambitions. The mix of knowledge, confidence, dedication and ability displayed by our Olympians is a great inspiration for EU VET.
 Lees meer
Contactseminar eTwinning, 20-22 juni 2012 Wenen
speciaal voor docenten uit mbo
Het doel van deze bijeenkomst is om een schoolpartner te vinden en een project te starten. Ongeacht een kort- of langdurend project. Een mooie kans voor docenten om partners uit verschillende landen te ontmoeten. De verblijfs- en conferentiekosten worden door het Europees Platform vergoed. Alleen de reiskosten zijn voor eigen rekening. 
eTwinning is de online community voor scholen in Europa.
Docenten uit onder meer het mbo kunnen zich hiervoor kosteloos registreren en zo voor samenwerking op zoek gaan naar Europese collegadocenten.
  Lees meer
Seminar ‘New business prospects, competitiveness and improved employability through lifelong learning’, 28-29 juni 2012 Brussel (BE)

How can we best respond to the skills-related demands of faster-paced technological change, global competition and an ageing workforce? How do we ensure immediate and sustainable availability of a highly skilled workforce? How do we concretely update and upgrade as well as create new and tailor-made skills, knowledge and competences and How can we better support SMEs in responding to continuous training needs?

 Lees meer
Contactseminar ‘Back to Work: Back to Learning’, 4-7 juli 2012 Birmingham (UK)
This Seminar will focus on developing Leonardo and/or Grundtvig Partnership projects
 Lees meer
Europese seminars
Er staan meer Europese seminars op de agenda. 
Kijk voor een totaaloverzicht op onze website via actueel -> Europese seminars of via onderstaande link.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Nationaal Agentschap Leven Lang Leren Programma Leonardo da Vinci • Postbus 1585 • 5200 BP 's-Hertogenbosch
T: +31(0)73 680 07 62 • na@leonardodavinci.nlwww.leonardodavinci.nltwitter.com/Int_Agentschap
Profiel wijzigen | mail a friend | aanmelden | afmelden