– Is dit bericht niet goed te lezen? Klik hier om dit bericht direct in uw browser te bekijken –
Leonardo Newsflash # 06 | juni-juli 2012
Via deze Newsflash brengen wij u met regelmaat op de hoogte van nationale en Europese ontwikkelingen en evenementen. Tevens biedt de Newsflash een podium om uw projectervaring en of resultaten voor het voetlicht te brengen. U kunt uw artikelen mailen naar info-ia@cinop.nl. Alle eerder uitgebrachte Newsflashes zijn te downloaden via de website. Als u wilt weten wat de laatste aanvullingen van onze website zijn, klik dan op de homepage op 'laatste update'.

Wij wensen u veel leesplezier.
 
AANKONDIGING EVENEMENTEN
INTERNATIONAAL AGENTSCHAP
Themabijeenkomst 'New skills for jobs', 9 oktober 2012 Utrecht
Het thema New Skills for Jobs is in veel projecten die Leonardo da Vinci subsidieert een prioriteit. Daarbij is vooral aansluiting onderwijs/arbeidsmarkt erg populair.
Jaarlijks verzorgt het NA LLP Leonardo da Vinci monitoringsbijeenkomsten voor projecten die subsidie ontvangen. Dit jaar willen we projecten die relevant zijn voor dit thema uitnodigen om samen met stakeholders over verschillende onderwerpen van gedachten te wisselen.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Nationale evenementen
Via onderstaande link krijgt u het totale overzicht van evenementen die in het najaar zijn gepland. Voor nog niet alle bijeenkomsten is registratie al mogelijk. Wij vragen u, als u geinteresseerd bent, deze data alvast in uw agenda vast te leggen.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Europese contactseminars
Er staan weer verschillende contactseminars op de agenda. Voor een totaaloverzicht verwijzen wij u naar onderstaande link. Voor de meeste seminars is het aantal deelnemers per land beperkt. Op de website vind u per contactseminar een contactpersoon van het Internationaal Agentschap voor meer informatie.


Voor het bezoeken van contactseminars of andere door NA’s georganiseerde bijeenkomsten kunt u een beroep doen op subsidie (projecttype: Voorbereidend bezoek). Deze subsidie is een tegemoetkoming in de reis- en verblijfskosten.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
UIT HET VELD
Conferentie ‘Versterk de Duitse taal en cultuur in het mbo’, 21 september 2012 Kleve (D)
Kennis van de Duitse taal en cultuur is van groot belang voor de vakmensen die we opleiden in het middelbaar beroepsonderwijs. Die waarheid dringt bij velen nog steeds onvoldoende door. Ondanks dat onze welvaart sterk afhankelijk is van de economische band met Duitsland dreigt het onderwijs in de Duitse taal in het mbo verder gemarginaliseerd te worden. Deze conferentie is gericht op vertegenwoordigers van de nationale en regionale politiek, op bedrijven die het belang van onderwijs in de Duitse taal onderschrijven en op docenten en managers van middelbare beroepsopleidingen.
De organisatie ligt in handen van onder andere DIA, Interreg, Goethe instituut, Provincies Noord Brabant en Gelderland en de Duitse ambassade.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Europese subsidiemogelijkheden voor jongerenwerk - training op maat
Wat doet Europa op het gebied van jeugd en jongeren? Hoe sluit ik vanuit een gemeente of het jongerenwerk hier op lokaal niveau bij aan? En hoe maak ik gebruik van de Europese subsidiemogelijkheden?

De gratis workshop op locatie van het Nederlands Jeugdinstituut wordt op maat gemaakt en  afgestemd op de behoeften van de doelgroep, de tijdsduur en de groepsgrootte. Een interactieve opzet waarbij naast informatieve onderdelen gevraagd wordt actief mee te denken over mogelijkheden in de eigen omgeving.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
VERSLAG EVENEMENTEN
Europese business forum voor beroepsopleidingen, 7-8 juni 2012 Brussel (B)
Mismatching van skills is een wijd verspreid probleem en is daarom ook de laatste tijd onderwerp van gesprek tussen werkgevers en sociale partners als belanghebbenden in de (beroeps)opleidingswereld. Een aantal sprekers riep op tot een betere begeleiding van jongeren en verbetering in de communicatie tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt om te kunnen voldoen aan de behoeften aan nieuwe skills.
  Lees meer
Monitoringsbijeenkomst VETPRO mobiliteit en ECVET, 7 juni 2012 Ede
Het NA LLP Leonardo da Vinci organiseerde met het Nationaal Coördinatiepunt ECVET, het ECVETpuntNL en de Nederlandse ECVET experts een groepsmonitoringsbijeenkomst voor Leonardo mobiliteitsprojecten die via docentenmobiliteit werken aan de invoering van ECVET in internationale mobiliteit.
Projectleiders van deze projecten spraken met elkaar over hun ervaringen, successen en knelpunten. Vanuit het nationale team van ECVET experts gaven Rob van Wezel (KC Handel) en Udo Lut (Landstede) een presentatie over de toegevoegde waarde van ECVET. 
 Lees meer
Final project conference ' Qualificatons frameworks...' 26-26 juni 2012 Munchen (D)
Het congres was georganiseerd door de projecten NQF-SQF en Matching Frameworks. Twee projecten gericht op het Europese gebruik van EQF.
De eerste dag was vooral gericht op Duitsland, op de instrumenten, de verandering van onderwijs door van een inputgericht curriculum naar een outputgericht curriculum te gaan. De tweede dag was internationaler georiënteerd met presentaties vanuit verschillende landen.
Rob van Wezel (KCH International) leverde een bijdrage met een presentatie vanuit het perspectief van Nederland en de handelskwalificaties. Hiervoor werd de KCH publicatie: Human capital: Op weg naar 2020 benut. (bijdrage Marijke Mesdag, KC Handel)
 Lees meer
NIEUWS UIT EUROPA
Leonardo da Vinci projecten- en productenportal ADAM brengt nieuwsbrief uit
De eerste ADAM nieuwsbrief met daarin onder andere informatie over ADAM webstatistieken, ADAM survey, aankondiging internationale evenementen, rubriek project van de maand, informatie over het ge-updatete handboek en de infosheet “ADAM – Get the Best out of Your Project Page”.
 
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
CALLS FOR TENDERS
'Sector Skills alliances' 
Drawing on evidence of skills needs and trends. The Alliances will work to design and deliver joint curricula and methods which provide learners with the skills required by the labour market. The overall goal is systemic impact on training in the economic sectors concerned in order to increase their competitiveness.
Deadline: 16 augustus 2012
 Lees meer
'Analysis of the Continuing Vocational Training and Adult Education Surveys'
The objective of the contract is to analyse the extent, access, patterns, structure, governance, outcomes and financing of job-related learning and continuing vocational training in enterprises and among the adult population.
Deadline: 22 augustus 2012
 Lees meer
'Skills obsolescence and skill mismatch among European workers: Data collection'
The aim of this three-year framework contract is to deliver a dataset which enables Cedefop to carry out detailed analysis of skills obsolescence and skill mismatch among European workers.
Deadline: 22 augustus 2012
 Lees meer
'Preparatory action - Your first EURES job'
A customised job placement tool focusing on young people (18-30) and businesses or other organisations (SMEs6 in particular). It aims to help young people to find a job in any Member State and employers to recruit from outside their home country, through the provision of information, job matching, recruitment and financial support.
Deadline: 22 september 2012
 Lees meer
PUBLICATIES
Brochure: ‘Leonardo da Vinci Facts and Figures’, 2007-2011
In deze brochure is aandacht voor alle projecttypes van het Leonardo da Vinci programma in Europa. Hoeveel projecten er zijn gefinancierd in de periode van 2007 tot 2011, aantallen, Europese gemiddelden, achtergrond aanvragers, onderwijssectoren en veel meer. Er zijn 16.700 mobiliteitsprojecten gefinancierd en 375.000 individuele stages.
Twitter Facebook LinkedIn   Lees meer
Rapport: Apprenticeship supply in the Member States of the EU 
In het rapport wordt aandacht besteed aan de verschillende projecttypes van het Leonardo programma, zoals mobiliteit, Transfer of Innovation projects (TOI) en Development of Innovation projects (DOI) en Partnerschappen.
Nederland telde over de periode 2007-2008 in totaal 7.203 begunstigden van Leonardo da Vinci-beurzen, terwijl het Europees gemiddelde op slechts 4.140 lag. Duitsland, Italië en Frankrijk hebben de meeste uitwisselingen voltooid. De top drie bestemmingen van Leonardo da Vinci-begunstigden uit Nederland waren Spanje, het Verenigd Koninkrijk en België. 
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer






Nationaal Agentschap Leven Lang Leren Programma Leonardo da Vinci • Postbus 1585 • 5200 BP 's-Hertogenbosch
T: +31(0)73 680 07 62 • na@leonardodavinci.nlwww.leonardodavinci.nltwitter.com/Int_Agentschap
Profiel wijzigen | mail a friend | aanmelden | afmelden