– Is dit bericht niet goed te lezen? Klik hier om dit bericht direct in uw browser te bekijken –
Leonardo Newsflash # 07 | augustus 2012
Via deze Newsflash brengen wij u met regelmaat op de hoogte van nationale en Europese ontwikkelingen en evenementen. Tevens biedt de Newsflash een podium om uw projectervaring en of resultaten voor het voetlicht te brengen. U kunt uw artikelen mailen naar info-ia@cinop.nl. Alle eerder uitgebrachte Newsflashes zijn te downloaden via de website. Als u wilt weten wat de laatste aanvullingen van onze website zijn, klik dan op de homepage op 'laatste update'.

Wij wensen u veel leesplezier.


INFORMATIE VANUIT HET AGENTSCHAP
Publicatie Call 2013: uitnodiging tot het indienen van projectvoorstellen
De Europese Commissie heeft de Call for proposals 2013 voor deelname aan het Leven Lang Leren Programma (LLP) gepubliceerd. Het programma biedt subsidiemogelijkheden voor alle typen en niveaus van onderwijs, beroepsonderwijs en -opleiding. In de publicatie wordt u ondermeer geinformeerd over de deadlines en voorwaarden voor het aanvragen van gesubsidieerde projecten.
Twitter Facebook LinkedIn   Lees meer
Study visits, inschrijving geopend
Een Europees studiebezoek van 3 tot 5 dagen, waar aan de hand van een bepaald thema kennis wordt uitgewisseld. Wilt u meer weten over een specifiek thema of uw blikveld verruimen? Schrijf u dan nu in. De volgende deadline van het indienen van een aanvraag tot deelname aan een Study visit is 12 oktober 2012.
Twitter Facebook LinkedIn   Lees meer
Website www.leonardodavinci.nl
Vanwege problemen met de huidige website is het koppelen van documenten tijdelijk niet mogelijk. Op de webpagina 'laatste update'  is aangegeven waar u deze documenten kunt vinden.  We zijn momenteel bezig met de ontwikkeling van een nieuwe website voor het Leonardo da Vinci programma. Deze website zal worden ingezet voor de laatste drie jaar van het programma en zich verder toespitsen op het vervolgprogramma Erasmus for All.
  Lees meer
Oproep: ervaringen met eTwinning
Voor het promoten van eTwinning op mbo-scholen zijn wij op zoek naar docenten die werken met e-Twinning. Wij zijn bezig met het samenstellen van een brochure over ervaringen vanuit het mbo met eTwinning. Heeft u of uw collega een eTwinningproject, en wilt u graag meewerken aan deze brochure dan ontvangen wij graag een bericht via info-ia@cinop.nl

Met deze brochure kunt u uw internationaliseringsactiviteiten, bijvoorbeeld tijdens de open dagen, voor het voetlicht brengen.

Resultaten ingediende Partnerschapprojecten Call 2012 bekend
Voor de Call 2012 heeft het NA LLP Leonardo da Vinci 139 aanvragen ontvangen. Hiervan zijn 17 aanvragen afgewezen wegens het niet voldoen aan de ontvankelijkheidscriteria. Naast 20 aanvragen van Nederlandse coördinatoren zijn er 102 partneraanvragen ontvangen. 53 projecten zijn toegekend, waarvan drie projecten met een Nederlandse coördinator. Vier projecten staan op de reservelijst. Ook een van de reserveprojecten is van een Nederlandse coördinator. De verantwoording en een overzicht van de toegekende projecten zijn gepubliceerd.
Twitter Facebook LinkedIn   Lees meer
Resultaten ingediende ToI projecten Call 2012 bekend
Voor de Call 2012 heeft het NA LLP Leonardo da Vinci 27 aanvragen ontvangen. Alle aanvragen voldeden aan de ontvankelijkheidscriteria. 13 projecten zijn afgevallen vanwege een te lage score. 14 projecten zijn uiteindelijk geselecteerd. De verantwoording en een overzicht van de toegekende projecten zijn gepubliceerd.
.
Twitter Facebook LinkedIn   Lees meer
Nationale evenementen
Youth on the Move, 7 - 9 september 2012 Rotterdam
Het Youth on the Move event biedt informatie over Europa en mogelijkheden die worden geboden voor jongeren op het gebied van onderwijs, training, werkgelegenheid, ondernemerschap, toegang tot microfinanciering en mobiliteit.  

De Europese campagne 'Youth on the Move' die in alle Europese landen wordt gehouden vindt dit jaar plaats tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam. Het NA LLP organiseert tesamen met het Nationaal Europass Consortium een workshop op 7 september 2012. U bent van harte uitgenodigd.
Twitter Facebook LinkedIn   Lees meer
Voorlichtingsbijeenkomst Call 2013, 8 oktober 2012 Utrecht
Tijdens deze bijeenkomst wordt ingegaan op de procedures voor het indienen van projectvoorstellen voor de Call 2013 en de verschillen met voorgaande Calls.
Voor nieuwkomers zullen aparte workshops worden belegd. Tevens is er ruimte voor adviesgesprekken. Noteer deze datum alvast in uw agenda.

Themabijeenkomst 'New skills for jobs', 9 oktober 2012 Utrecht
Het thema New Skills for Jobs is in veel projecten die Leonardo da Vinci subsidieert een prioriteit. Daarbij is vooral aansluiting onderwijs/arbeidsmarkt erg populair.
Jaarlijks verzorgt het NA LLP Leonardo da Vinci monitoringsbijeenkomsten voor projecten die subsidie ontvangen. Dit jaar willen we projecten die relevant zijn voor dit thema uitnodigen om samen met stakeholders over verschillende onderwerpen van gedachten te wisselen.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Eindconferentie QALLL, 5 – 6 november 2012 Wenen (AU)
De conferentie wordt georganiseerd door het thematische netwerk QALLL. Dit Europese netwerk is in 2010 van start gegaan op initiatief van de Europese Commissie met als doel Europese samenwerkingsverbanden aan te gaan over kwaliteitszorg in het beroepsonderwijs en –opleiding en volwasseneneducatie.

Gekeken is naar mogelijke onderlinge verbindingen en hoe projectresultaten optimaal benut kunnen worden.
De belangrijkste resultaten en aanbevelingen van de verschillende themawerkgroepen binnen dit netwerk staan tijdens de conferentie centraal.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Financiële workshop ToI projecten Call 2012, 8 november 2012 Utrecht
(ochtend)
Deze workshop is alleen bedoeld voor projectleiders van Transfer of Innovation projecten uit de Call 2012.
Tijdens deze workshop krijgen de projectleiders van de Transfer of Innovation projecten Call 2012 extra informatie over de administratie, de bewijsvoering en de financiële rapportage van hun ToI-project. Deelname is verplicht.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Financiële workshop ToI projecten Call 2010 + 2011, 8 november 2012 Utrecht
(middag)
Deze workshop is alleen bedoeld voor projectleiders van Transfer of Innovation projecten uit de Call 2010 en 2011.
Tijdens deze workshop krijgen de projectleiders extra informatie over de administratie, de bewijsvoering en de financiële rapportage van hun ToI-project.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Kick-off bijeenkomst projecten Call 2012, 22 november 2012 Breukelen
Een feestelijke bijeenkomst in het kader van de kick-off van de Transfer of Innovation-, Partnerschap- en mobiliteitsprojecten Call 2012.
Tijdens deze bijeenkomst zullen ook de IVT en VETPro Mobility awards worden uitgereikt aan de deelnemers met de beste ervaringsverhalen.
Een officiële uitnodiging volgt. Noteer deze middag alvast in uw agenda.


.

Nationale LLP conferentie, 11 december 2012 Utrecht
Deze conferentie wordt georganiseerd door het Nationaal Agentschap van het Europese programma Een Leven Lang Leren (Nuffic, Europees Platform en het Internationaal Agentschap).

Innovatie en inspiratie voor alle onderwijssectoren staan deze dag centraal.
Reserveer deze datum alvast in uw agenda. Meer informatie volgt.

INFORMATIE VANUIT DE PROJECTEN
FROJOL – Freestyle Montessori on the job learning
Transfer of Innovation project

Zes Europese partners, waaronder Landstede, werken samen aan het ontwikkelen en toepassen van een nieuwe methode voor het on-the-job-leren op basis van de Montessori-methode. Met als doel het kunnen helpen en motiveren van studenten om hun studie te volbrengen en beter voorbereid te zijn op de Europese arbeidsmarkt. In dit kader brachten zij hun eerste nieuwsbrief uit.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Presentatie 6 nieuwe producten Loopbaanleren in Europa – 18 september 2012 Zwolle
DoI project Career Learning as a Success Factor

Landstede, de penvoerder van het project, presenteert ter afsluiting van het project de ontwikkelde producten. De producten bestaan uit docentmateriaal met zes thema’s die ieder op zich bijdragen aan een continue ondersteuning van studenten in het leren van zelfsturing van hun loopbaan.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
EUROPA
Evenementen
Infoday Lifelong Learning Programme, 12 november 2012 Brussel (B)
De Europese Commissie organiseert een Informatiedag over de subsidiemogelijkheden van de centrale acties binnen het LLP. Onderwerpen als nieuwigheden, het vinden van Europese partners en praktisch advies over het indienen van een  projectvoorstel komen aan de orde. Deze infoday is ook online te volgen.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
European Employment Forum, 27-28 november 2012 Brussel (B)
Conferentie en informatiemarkt met succesvolle projecten en activiteiten gericht op de verbetering van de werkgelegenheidsvooruitzichten in geheel Europa.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Europese contactseminars
Voor het bezoeken van contactseminars of andere door NA’s georganiseerde bijeenkomsten kunt u een beroep doen op subsidie voor een voorbereidend bezoek. Deze subsidie is een tegemoetkoming in reis- en verblijfskosten.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Verslag
Eindconferentie Thematisch netwerk Social inclusion, 19 juli 2012, Birmingham (UK)
De thematische netwerkgroep houdt zich bezig met het verbreden van deelname van ondervertegenwoordigde groepen aan een leven lang leren, een van de belangrijkste prioriteiten binnen de EU.

Het thematische netwerk van 14 Europese landen presenteerde de resultaten en initiatieven van de afgelopen drie jaar aan 170 deelnemers uit 22 landen. Focus lag op de impact voor de volgende generatie van Europese onderwijs- en trainingsprogramma’s.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Instrumenten en publicaties
Financial information Kit
De Europese Commissie heeft een nuttig financiële toolkit ontwikkeld. De toolkit bestaat uit acht algemene factsheets die ondersteuning bieden in het efficiënter managen van de projectsubsidie.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Onderwijs voor kinderen met speciale behoeften en gehandicapte volwassenen
Ondanks toezeggingen van de lidstaten om onderwijs gericht op integratie te bevorderen, trekken kinderen met speciale onderwijsbehoeften en gehandicapte volwassenen nog steeds aan het kortste eind, zo blijkt uit een onlangs gepubliceerd rapport van de Europese Commissie.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Language Competences
The European Commission described the purpose of the survey as being to provide participating countries with comparable data on foreign language competence and knowledge about good practice in language learning. It is also intended to be an indicator to measure progress towards the objectives of improving foreign language learning.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Europa vergrijst – voorbereiding is noodzakelijk
De leeftijdssamenstelling van de Europese Unie zal naar verwachting drastisch veranderen in de komende decennia, aldus het meest recente verslag van de EU over ouder worden, vandaag. Bijna een derde van de Europeanen zal in 2060 65 jaar of ouder zijn. Dit op een totale Europese bevolking van 517 miljoen.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Does VET contribute to raising tertiary educational attainment?
Statistics & indicators
CEDEFOP has released statistics on vocational education and training at further and higher education level.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
 
Publication: International qualifications
An increasing number of qualifications – certificates and diplomas – are awarded at international level, outside the jurisdiction of national authorities. These ‘non-State’ qualifications have been developed and are awarded by a wide range of bodies, organisations and companies addressing various purposes. 
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Consultatie
Tell us your opinion on the attractiveness of VET in your country
Een  Europese oproep voor deelname aan een korte enquête over de aantrekkelijkheid van het initiele beroepsonderwijs en -opleiding in eigen land.
De enquête is bedoeld voor leraren en opleiders, werkgevers en adviseurs.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Europees burgerschap "EU citizens - Your rights, your future" 
Wat zijn de eventuele obstakels in het dagelijkse leven als Europees burger bij wonen, studeren, werken, winkelen of gewoon reizen binnen de Europese Unie. Heeft u ideeën en of oplossingen voor deze belemmeringen, vul dan de enquête in.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer





Nationaal Agentschap Leven Lang Leren Programma Leonardo da Vinci • Postbus 1585 • 5200 BP 's-Hertogenbosch
T: +31(0)73 680 07 62 • na@leonardodavinci.nlwww.leonardodavinci.nltwitter.com/Int_Agentschap
Profiel wijzigen | mail a friend | aanmelden | afmelden