– Is dit bericht niet goed te lezen? Klik hier om dit bericht direct in uw browser te bekijken –
Leonardo Newsflash # 08 | september 2012
Via deze Newsflash brengen wij u met regelmaat op de hoogte van nationale en Europese ontwikkelingen en evenementen. Tevens biedt de Newsflash een podium om uw projectervaring en of resultaten voor het voetlicht te brengen. U kunt uw artikelen mailen naar info-ia@cinop.nl. Alle eerder uitgebrachte Newsflashes zijn te downloaden via de website. Als u wilt weten wat de laatste aanvullingen van onze website zijn, klik dan op de homepage op 'laatste update'.

Wij wensen u veel leesplezier.
 
INFORMATIE VANUIT HET AGENTSCHAP
Deadline inschrijven Study Visits nadert
Op 12 oktober a.s. sluit de inschrijving voor deelname aan een Europees studiebezoek. Wilt u meer weten over een specifiek thema of uw blikveld verruimen? Schrijf u dan nu in. De bezoeken vinden plaats tussen maart en juni 2013.
Twitter Facebook LinkedIn   Lees meer
Problemen downloaden bestanden Leonardo da Vinci website
Zoals in de vorige nieuwsbrief is aangekondigd zijn wij druk bezig met het vernieuwen van onze Leonardo da Vinci website. Op de huidige website krijgt u op de startpagina via de link 'laatste update' een overzicht van de laatste aanvullingen. Voor het downloaden van nieuwe documenten wordt u tijdelijk doorverwezen naar onze algemene portal www.internationaalagentschap.nl
  Lees meer
Update Transfer of Innovation projecten Call 2013
2013 is alweer de laatste call van het huidige Europese programma Een Leven Lang Leren. In deze call is een aantal wijzigingen voor Transfer of Innovation aanvragen opgenomen ten opzichte van de call 2012. De grootste wijziging is het afschaffen van de nationale prioriteiten. Ook de Europese prioriteiten zijn iets gewijzgd. Een extra prioriteit die er is bijgekomen is gericht op het terugdringen van het aantal voortijdig schoolverlaters. De Europese prioriteit die betrekking had op mobiliteit is komen te vervallen.
Het handboek Transfer of Innovation wordt op dit moment aangepast en verschijnt zo spoedig mogelijk op de website.

Erasmus for All versus YES Europe 2014-2020
Vervolgprogramma Een Leven Lang Leren 2007-2013
Om meer impact met educatieve programma's in Europa te bereiken, kwam de Europese Commissie in 2011 met het voorstel voor het vervolgprogramma 'Erasmus for all'.  Dit voorstel beoogde de overgang van een sectorale benadering (met een speciaal programma voor elk type van onderwijs) voor een benadering gericht op 'lerende mobiliteit', 'samenwerking voor innovatie' en 'draagvlak voor beleidshervorming'.
Twitter Facebook LinkedIn   Lees meer
European Employment Forum, 27-28 november Brussel (B)
The 2012 European Employment Forum (EEF), conference and exhibition is taking place at the SQUARE in Brussels. The EEF forum is a networking event, focusing solely on the efforts at policy and practical level to combat unemployment for citizens of the 27 EU member states. The ESF and other structural funds are vital in achieving that aim.

Het Nationaal Agentschap kan deelname aan het European Employment Forum van harte aanbevelen omdat hier de vraagstukken over de aansluiting onderwijs-arbeid, leven lang leren, social inclusion, new skills and jobs voorbijkomen.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
BIJEENKOMSTEN
Hieronder treft u nog niet eerder aangekondigde bijeenkomsten aan. Binnenkort verschijnt een extra uitgave met alle nationale evenementen najaar 2012.

Gebruikerstraining Mobility tool, 1 november 2012 Rotterdam/Zwolle
De training is voor beneficiaires van mobiliteitsprojecten. De Mobility tool is de Europese database voor contracten en rapportages van mobiliteitsprojecten voor de Calls 2011, 2012 en 2013. Er zijn twee workshops gelijktijdig gepland, zowel bij het Grafisch Lyceum in Rotterdam als  bij het Deltion College in Zwolle.
Eenzelfde training vindt ook plaats op 15 november a.s. in Maastricht.
Twitter LinkedIn   Lees meer
Gebruikerstraining Mobility tool, 15 november 2012 Maastricht
De training is voor beneficiaires van mobiliteitsprojecten. De Mobility tool is de Europese database voor contracten en rapportages van mobiliteitsprojecten voor de Calls 2011, 2012 en 2013. 
Deze training vindt plaats bij Leeuwenborgh Opleidingen te Maastricht. Eenzelfde training vindt ook eerder plaats op 1 november a.s. te Zwolle en Rotterdam.
Twitter Facebook LinkedIn   Lees meer
Workshop ECVET in mobiliteit, 6 december 2012 Utrecht
ECVET is het Europese studiepuntensysteem voor beroepsonderwijs, dat momenteel wordt ontwikkeld. Het team van Nederlandse ECVET experts organiseert deze workshop voor iedereen die hierover meer wil weten. De nadruk zal liggen op gebruik en meerwaarde van ECVET in internationale mobiliteit. In deze workshop worden de basisprincipes van ECVET uitgelegd en krijgt u voorbeelden van wat collega instellingen ermee doen.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
KCH symposium: Europe under construction, 31 oktober 2012 KCH, Ede
Werken aan internationalisering in het mbo
Beroepsonderwijs in Europa is volop in beweging. Er wordt hard aan de weg getimmerd op het gebied van onderwijs en opleidingen. Ook het mbo is stevig in aanbouw! Wat betekenen de ontwikkelde internationaliseringsinstrumenten voor het mbo? Hoe kunnen ze bijdragen aan een betere infrastructuur voor mobiliteit? Hoe garanderen ze kwaliteit vanuit een Europese dimensie? Met onder andere deze vragen gaat men tijdens het symposium aan de slag. Siegfried Willems is een van de gastsprekers op het symposium.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
INFORMATIE VANUIT DE PROJECTEN
Toolkit voor internationalisering en mobiliteit
Landstede heeft met het Leonardo da Vinci project INtheMC, tezamen met zeven Europese partners een toolkit ontworpen voor  internationalisering en mobiliteit voor het middelbaar beroepsonderwijs en volwasseneneducatie. Doelgroepen zijn leerlingen, leraren en management. Docenten kunnen gebruik maken van een reeks van 11 opdrachten van leerlingen voor EQF niveau 2,3,4 over Internationalisering en de voorbereiding voor mobiliteit.

Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Deltion scoort met internationalisering
Minister van Bijsterveldt-Vliegenthart heeft haar tevredenheid uitgesproken over de samenwerking tussen het Deltion College en de Turkse partnerschool Olgunlaşma Enstitüsü in Izmir. Zij deed dit onlangs tijdens een studiereis in Izmir die georganiseerd werd door The Dutch Alliance, een samenwerkingsverband op het gebied van internationalisering bestaande uit zeven ROC’s en twee AOC’s.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Transferring ECVET and EQF semAntic tools in a Multi-sectoral perspective
Het project TAMTAM bouwt voort op het Transfer of Innovation project Tiptoe -Testing and Implementing EQF- and ECVET-Principles in Trade Organizations and Education- (2008). De coördinator van dit project is Rob van Wezel van KC Handel. Lees meer voor het verslag van de adaptatiebijeenkomst van het TAMTAM project dat plaatsvond in Brussels, 12 juli 2012 Brussel (B).
Twitter Facebook LinkedIn   Lees meer
Toegankelijkheid en eenvoudig E-Portfolio voor sociale en economische re-integratie

De stichting Reflexion is initiatiefnemer en projectcoordinator van het Leonardo da Vinci project SUB-SCRIPT. Het doel van het project is de sociale en economische re-integratie van mensen in achterstandsituaties te bevorderen door het aanbieden van geïntegreerde, multidisciplinaire begeleidingsmethoden, waarbij de cliënt de regie over het proces zoveel mogelijk in eigen hand houdt (of krijgt).  

Twitter Facebook LinkedIn   Lees meer
VERSLAGEN BIJEENKOMSTEN
Eindconferentie Thematisch netwerk Social inclusion, juli 2012, (UK) op video
Het thematisch netwerk richt zich op achtergestelde doelgroepen. De eindconferentie vond plaats op 18 juli jl. te Birmingham en is vastgelegd op video. Kijk mee naar de inspirerende reis van het Social Inclusion initiatief.
 Lees meer
Conference on Financial Literacy, 13 september 2012, Brussel (B)
Financiële kennis is een noodzakelijke competentie voor persoonlijke ontwikkeling en  (toekomstige) werkgelegenheid. Eebasic lifeskill van essentieel belang voor de financiële en sociale integratie en dus actief burgerschap. Vanuit het Internationaal Agentschap nam Joop Nafzger deel aan deze disseminatieconferentie in het kader van het EFEP project (“European Financial Education Partnership”). 
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
EUROPA
ECVET flyer
Wat is ECVET? Wat zijn de voordelen? Een case study ter inspiratie.
Twitter Facebook LinkedIn   Lees meer
ECVET flyer To know more = to be at home in the world
The journey of Lifelong Learning
Informatie over lifelong learning instrumenten. Een wegwijzer in het labyrint van Europese termen.
Twitter Facebook LinkedIn   Lees meer
Europass newsletter
september 2012
Twitter Facebook LinkedIn   Lees meer
Cedefop Briefing note: Preventing skill obsolescence
Rapid labour market changes leave too many workers at risk of losing their skills.
Twitter Facebook LinkedIn   Lees meer







Nationaal Agentschap Leven Lang Leren Programma Leonardo da Vinci • Postbus 1585 • 5200 BP 's-Hertogenbosch
T: +31(0)73 680 07 62 • na@leonardodavinci.nlwww.leonardodavinci.nltwitter.com/Int_Agentschap
Profiel wijzigen | mail a friend | aanmelden | afmelden