– Is dit bericht niet goed te lezen? Klik hier om dit bericht direct in uw browser te bekijken –
Leonardo Newsflash # 09 | oktober 2012
Via deze Newsflash brengen wij u met regelmaat op de hoogte van nationale en Europese ontwikkelingen en evenementen. Tevens biedt de Newsflash een podium om uw projectervaring en of resultaten voor het voetlicht te brengen. U kunt uw artikelen mailen naar info-ia@cinop.nl.
Wij wensen u veel leesplezier.
 
INFORMATIE VANUIT HET AGENTSCHAP
Website Leonardo da Vinci vernieuwd
De nieuwe website is met zijn nieuwe functies eenvoudiger en intuïtiever te gebruiken, waardoor u sneller toegang krijgt tot de informatie die u nodig heeft.
In de komende periode zullen meer functies aan de website worden toegevoegd.

! De aanvraagformulieren (eForms) voor de verschillende programmaonderdelen staan op de site onder het kopje 'indienen van een projectvoorstel'.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Strategic partnerships in het vervolgprogramma 2014-2020
Achter de schermen wordt er hard gewerkt aan de voorbereidingen van het nieuwe programma. Op drie oktober jl. organiseerde de Europese Commissie een werkgroep over de actielijn strategische partnerschappen in het nieuwe programma. Het doel van deze bijeenkomst was om met elkaar ideeën uit te wisselen over deze nieuwe actielijn, wat is belangrijk voor het beroepsonderwijs, wat kunnen we leren van de huidige projectvormen als DoI, ToI en Partnershappen, hoe kan de impact van projecten vergroot worden, de betrokkenheid van bedrijven. Voor de bijeenkomst werden diverse Europese vertegenwoordigers van het beroepsonderwijsveld uitgenodigd zoals koepelorganisaties van werkgevers, scholen en nationale agentschappen. Als NA LLP Leonardo da Vinci hebben we nationaal twee kleine werkgroepen geformeerd om met mensen uit het MBO veld over mobiliteit en strategische partnerschappen in gesprek te gaan en wensen en uitvoerbaarheid voor het nieuwe programma door te spreken.

Nieuwe website NA van het Europese subsidieprogramma Een Leven Lang Leren
Het Nationaal Agentschap Leven Lang Leren (NA LLL) heeft zijn website vernieuwd. Met de nieuwe site wil het NA LLL u niet alleen informeren en waar nodig doorverwijzen, maar ook inspireren om deel te nemen aan het programma.
De nieuwe website informeert over het Europees subsidieprogramma Een Leven lang Leren en de deelprogramma’s daarvan gericht op specifieke sectoren van het onderwijs. Bovendien biedt de website plaats om uw ervaringen daarmee onder de aandacht te brengen.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Nieuwe publicatie: Transfer of Innovation projecten Call 2012
Een brochure met de geselecteerde Transfer of Innovation (ToI)  projecten van het Leven Lang Leren programma uit de Call 2012.
De brochure geeft u informatie over de inhoud van de projecten, hun doelen, partners en Europese dimensie en beoogde impact in de nationale context(en).
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Afgifte van projectvoorstellen bij het NA LLP Leonardo da Vinci
Medio december a.s. verhuist het NA LLP Leonardo da Vinci naar een nieuw pand aan de stationsstraat te 's-Hertogenbosch. Als u uw projectvoorstel(en) persoonlijk komt afleveren houdt hier dan rekening mee.  Als u meerdere voorstellen aflevert vraag dan om een ontvangstbewijs per afzonderlijk project/partner. Ons toekomstige adres is: Stationsplein 14 | 521 AP 's-Hertogenbosch
Het postbusnummer blijft ongewijzigd.


Anne Potters slaat een nieuwe weg in
Na zeven mooie jaren Leonardo da Vinci verruil ik het Europese voor het Rotterdamse en ga aan de slag bij de Hogeschool Rotterdam.

Ik ga op een moment dat er veel aan de hand is. Er komt een nieuw programma aan (over de definitieve naam ervan heb ik nog een weddenschap uitstaan). En verder sectoral skills councils, ECVET en een Europese toolkit voor ECVET mobiliteit, een helemaal vernieuwde Kwaliteit en Impact scan. 

Allemaal spannend en leuk. Waarom dan weggaan?
 Lees meer
Nieuwe collega Jetske Tuinstra
Per 1 november jl. ben ik het Nationaal Agentschap komen versterken als consultant. Daarvoor werkte ik enkele jaren bij CINOP Advies. Hier heb ik ervaring opgedaan binnen opdrachten voor het ministerie van OCW, voor een gemeente, maar voornamelijk voor roc’s gericht op de ontwikkeling van competentiegericht onderwijs van het mbo. De uitvoering van deze opdrachten heb ik mogen vervullen in de rol van adviseur, onderzoeker, projectleider en trainer.
Met het werk bij het Nationaal Agentschap (NA) maak ik een grensoverschrijdende stap. Samen met de andere consultants uit dit bevlogen team, ga ik meewerken aan de langlopende doelstellingen van het Leven Lang Leren Programma (LLP). Graag tot ziens bij de Kick-off bijeenkomst van het Leonardo da Vinci programma in november a.s. of op een ander moment.

In 2013 met BAND-subsidie een stageproject uitvoeren in Duitsland
Het BAND-programma ondersteunt partnerschappen tussen Nederlandse en Duitse scholen/ leerbedrijven in het middelbaar beroepsonderwijs. BAND is een gezamenlijk initiatief van de ministeries OCW en EL&I.

Scholen kunnen bij BAND een subsidie aanvragen om Nederlandse studenten stage te laten lopen in Duitsland en andersom. Wilt u subsidie voor een leerlingenuitwisseling aanvragen? Doe dit dan vóór 1 december 2012. Voorbereidende bezoeken en gastdocentschappen kunt u het hele jaar door aanvragen. Het BAND team helpt u graag met het zoeken van een partner en∕of schrijven van een aanvraag.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
BIJEENKOMSTEN
Gebruikerstraining Mobility tool
15 november 2012 Maastricht
De training is voor beneficiaires van mobiliteitsprojecten. De Mobility tool is de Europese database voor contracten en rapportages van mobiliteitsprojecten voor de Calls 2011, 2012 en 2013. De training vindt plaats bij Leeuwenborgh Opleidingen te Maastricht.

Laatste inschrijvingsmogelijkheid.
Deadline inschrijving: 9 november 2012
Twitter Facebook LinkedIn   Lees meer
Workshop ECVET in mobiliteit
6 december 2012 Utrecht
ECVET is het Europese systeem voor overdracht en erkenning van (in het buitenland behaalde) leeropbrengsten in het beroepsonderwijs.  Het team van Nederlandse ECVET experts organiseert deze workshop voor iedereen die hierover meer wil weten. De nadruk zal liggen op gebruik en meerwaarde van ECVET in internationale mobiliteit. In deze workshop worden de basisprincipes van ECVET uitgelegd en krijgt u voorbeelden van wat collega-instellingen ermee doen.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Grenzeloos leren na 2013: hoe ziet dat eruit? 
11 december 2012 Utrecht
Deze conferentie staat open voor betrokkenen uit alle onderwijssectoren en staat in het teken staan van veranderende leerpraktijken die ook van invloed zijn op de internationaliserings-activiteiten in de onderwijsinstellingen. Het Europese thema Actief ouder worden en solidariteit tussen generaties krijgt ook een plaats op deze conferentie. En u hoort de laatste ontwikkelingen over het Europese onderwijsprogramma Erasmus for All, de opvolger van het huidige Leven Lang Leren programma.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Hoe kan het bedrijfsleven profiteren van buitenlandse stagiaires?
15 november 2012 Den Haag

Het bedrijfsleven kan buitenlandse studenten en pas afgestudeerden als stagiair inzetten en daarbij profiteren van programma’s zoals Erasmus of Leonardo da Vinci.

Tijdens de bijeenkomst vertellen bedrijven die al ervaringen hebben met Europese stagiairs, hoe frisse ideeën en nieuwe vaardigheden van buitenlands talent, wezenlijk kunnen bijdragen aan het succes van een bedrijf.
De voorlichtingsbijeenkomst vindt plaats bij de Europese Commissie.

Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
European Employment Forum
27-28 november Brussel (B)
The 2012 European Employment Forum (EEF) is a networking event, focusing solely on the efforts at policy and practical level to combat unemployment for citizens of the 27 EU member states. The ESF and other structural funds are vital in achieving that aim.
Het Nationaal Agentschap kan deelname aan het European Employment Forum van harte aanbevelen omdat hier de vraagstukken over de aansluiting onderwijs-arbeid, leven lang leren, social inclusion, new skills and jobs voorbijkomen.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
Project development workshop Leonardo da Vinci en Grundtvig
29 november 2012 Brussel
Een projectdevelopmentworkshop voor de programma's Leonardo da Vinci voor beroepsopleiding en -onderwijs en Grundtvig voor niet-beroepsgerichte volwasseneneducatie. De workshop richt zich op de Leonardo da Vinci Partnerschappen, Multilaterale projecten 'Transfer van innovatie' (ToI) en 'Ontwikkeling van innovatie' (DoI) en voor Grundtvig op Leerpartnerschappen en Multilaterale projecten. De organisatie ligt in handen van Assembly of European Regions, Kenniscentrum Sociaal Europa, Vlaams-Europees verbindings-agentschap (vleva) en West Norway Office.
Twitter Facebook LinkedIn  Lees meer
INFORMATIE VANUIT DE PROJECTEN
Opzet overeenkomst voor samenwerking met stagebemiddelingsbureau
Onderwijsinstellingen maken in toenemende mate gebruik van stagebemiddelende organisaties om hun leerlingen in het buitenland op een stageplaats onder te brengen. Uiteraard dient er voor de diensten van de commerciële instellingen betaald te worden. Niet altijd is inzichtelijk welke diensten er worden geleverd, tegen welke prijs en hoe de verantwoordelijkheid is verdeeld tussen school, leerling en bedrijf.
ROC Nijmegen heeft in het verleden een overeenkomst opgesteld die daarbij een rol kan spelen.
Twitter Facebook LinkedIn   Lees meer
Taaltraining op Malta, een docent vertelt
Paul Rupert, docent van het Clusius College vertelt enthousiast over zijn training Engels die hij als docent heeft gevolgd op Malta. Deze uitwisseling vond plaats in het kader van een VETPro project. Paul is geen docent Engels maar kan het geleerde wel toepassen in de methodiek van het Clusius College.  
 Lees meer
PUBLICATIES
Betere docent door internationalisering?
De vraag hoe internationalisering bijdraagt tot kwaliteitsverbetering van het onderwijs blijkt in de praktijk een relevante vraag te zijn. Dit probleem uit het werkveld van internationalisering in het onderwijs vormde de aanleiding voor dit onderzoek. Er is onderzocht wat internationalisering voor onderwijskwaliteit kan betekenen.
Twitter Facebook LinkedIn   Lees meer
Vocational Education and Training and Leonardo da Vinci reports and studies
Study on mobility developments in School Education, Vocational Education and Training, Adult Education and Youth Exchanges.
Twitter Facebook LinkedIn   Lees meer
Publication: Starting Points for Implementing the European Credit System for VET
Finecvet as a pioneer - From piloting to implementation!
This publication is produced by the FINECVET project. FINECVET is a national project, supported by the Finnish National Board of Education piloting the credit transfer system for vocational education and training. The project tests ECVET’s suitability for Finnish vocational qualifications, further vocational qualifications and specialist vocational qualifications.
Twitter Facebook LinkedIn   Lees meer



Nationaal Agentschap Leven Lang Leren Programma Leonardo da Vinci • Postbus 1585 • 5200 BP 's-Hertogenbosch
T: +31(0)73 680 07 62 • na@leonardodavinci.nlwww.leonardodavinci.nltwitter.com/Int_Agentschap
Profiel wijzigen | mail a friend | aanmelden | afmelden