– Is dit bericht niet goed te lezen? Klik hier om dit bericht direct in uw browser te bekijken –
Leonardo Newsflash # 04 | april 2013
Via deze Newsflash brengen wij u met regelmaat op de hoogte van nationale en Europese ontwikkelingen en evenementen. Tevens biedt de Newsflash een podium om uw projectervaring en of resultaten voor het voetlicht te brengen. U kunt uw artikelen mailen naar info-ia@cinop.nl.

Wij wensen u veel leesplezier.

NIEUWS UIT HET AGENTSCHAP
Nieuwe collega
Per 1 mei ben ik het team van het Nationaal Agentschap komen versterken. Daarvoor heb ik 5 ½ jaar als consultant bij de adviespoot van CINOP gewerkt. In die rol heb ik projectmatig geadviseerd over vraagstukken op het gebied van een leven lang leren, zowel aan opdrachtgevers in het publieke als het private domein. Mijn kennis en ervaringen liggen vooral op het snijvlak tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Het verbeteren van de samenwerking tussen beroepsonderwijs en bedrijfsleven en het stimuleren van de leercultuur in sectoren heeft mijn bijzondere aandacht en interesse. Samen met mijn collega’s van het NA, ga ik meewerken aan het bereiken van de doelstellingen van het Leven Lang Leren Programma (LLP). Graag tot snel ziens!

Maarten Ooms

Inventarisatie ECVET in Leonardo da Vinci-projecten
Er is een enquête uitgezet onder Leonardo da Vinci-projecten die als thema ECVET hebben. De resultaten van deze enquête zijn bedoeld om ECVET-initiatieven inhoudelijk verder in kaart te brengen, waarmee de basis wordt gelegd voor het opzetten van een Community of Practice (CoP).
De enquête is tevens bedoeld als inventarisatie van de actuele kennis- en leerbehoefte binnen het onderwijsveld en bij het bedrijfsleven.



Ook tijdens de workshops die het NCP organiseert in samenwerking met het nationale team van ECVET experts  zullen de resultaten van deze enquête worden meegenomen. Heeft u wel een project maar geen uitnodiging ontvangen voor het invullen van deze enquête dan kunt u deze alsnog online invullen.
 Lees meer
Impactbijeenkomst 25 april 2013
Een verdiepingssessie waarvoor deelnemers van instellingen uit alle onderwijssectoren waren uitgenodigd. De bijeenkomst vond plaats bij het ministerie van OCW, gefaciliteerd door het Europees Platform, Nuffic en het Internationaal Agentschap. 
De deelnemers werden aan de hand van stellingen geïnterviewd over hun internationaliseringservaringen. Dit resulteerde in een goed en inspirerend gesprek!
 Lees meer
EVENEMENTEN NATIONAAL
Monitoringsbijeenkomst Mobiliteit, 15 mei 2013 Utrecht (ochtend)
De jaarlijkse centrale monitoringsbijeenkomst voor mobiliteitsprojecten Call 2011 en 2012. De bijeenkomst zal rondom een aantal onderwerpen gerelateerd aan mobiliteit worden georganiseerd. Projectleiders kunnen hun vragen en opmerkingen kwijt, men kan van elkaar leren en het Nationaal Agentschap kan tijdens deze bijeenkomst een indruk krijgen van het verloop van de mobiliteitsprojecten en zien of er behoefte is aan ondersteuning bij de uitvoering van het project. Een thema dat sowieso op de agenda staat is Social inclusion.
  Lees meer
Monitoringsbijeenkomst Partnerschappen, 15 mei 2013 Utrecht (middag)
Deze jaarlijkse monitoringsbijeenkomst voor Partnerschapprojectenbijeenkomst is bedoeld voor zowel partners als coördinatoren van de Partnerschapprojecten Call 2011 en Call 2012.  
Tijdens deze bijeenkomst kunnen projectleiders van Partnerschapprojecten met het Nationaal Agentschap LLP Leonardo da Vinci en met elkaar in gesprek. 
  Lees meer
Workshop ECVET in leven lang leren, 21 mei 2013 Utrecht
De workshop wordt verzorgd door de Nederlandse experts van ECVETpuntNL in samenwerking met het Nationaal Agentschap LLP Leonardo da Vinci. 
In deze workshop zal de combinatie ECVET en een leven lang leren centraal staan. Deze workshop is voor deelnemers die net bezig zijn met ECVET, of ermee aan de slag willen, of diegenen die geinteresseerd zijn in wat ECVET kan betekenen in een leven lang leren.
  Lees meer
NL-VL seminar 'Kwaliteitsmanagement in VET-teams', 28-29 mei 2013
Dit jaar is het thema van het tweedaags seminar, dat georganiseerd wordt door de Vlaamse en Nederlandse Leonardo da Vinci Nationale Agentschappen, 'het opleidingsteam als vertrekpunt voor kwaliteit.' Een actieve bijeenkomst waarbij deelnemers worden uitgenodigd om te reflecteren op hun eigen context en kennis te nemen van de NLQAVET-ervaringen. Daarnaast staat de uitwisseling tussen Nederlandse en Vlaamse praktijk centraal ook met het oog op mogelijke samenwerking binnen het toekomstige Erasmus for All programma.
 Lees meer
Bijeenkomst New skills and jobs, 4 juni 2013 Utrecht
Het initiatief voor 'New Skills and Jobs' is gestart in 2008 door de Europese Commissie om te anticiperen, aan te sluiten en moderniseren van competenties.
Tijdens de bijeenkomst verbinden we lopende projecten uit het Europese programma Een Leven Lang Leren vanuit hun aanpak en mogelijke resultaten met de vragen en wensen van u als aanwezige.
  Lees meer
Gebruikerstraining Mobility tool, 19 juni 2013 's-Hertogenbosch
Een training voor coordinatoren/projectleiders van mobiliteitsprojecten die werken met de Mobility tool voor rapportering vanuit de projecten.
De training vindt zowel 's ochtends als 's middags plaats. 
  Lees meer
Informatiebijeenkomst Erasmus for All, 20 juni 2013 Utrecht
Tijdens deze ochtend wordt informatie gegeven over het Erasmus for All programma (werktitel; de definitieve naam is nog niet vastgesteld). Het programma heeft een looptijd van 2014 tot en met 2020. Erasmus for All is het vervolg op het Europese subsidieprogramma Een Leven Lang Leren (2007-2013). De informatieve sessies tijdens deze bijeenkomst zullen worden ingedeeld per onderwijssector.
  Lees meer
Financiële workshop Transfer of Innovation projecten Call 2013, 5 november 2013
Bent u projectleider van een Transfer of Innovation project uit de Call 2013, noteer dan deze datum alvast in uw agenda. Deze bijeenkomst over de financiële regelgeving vindt in de ochtend plaats te 's-Hertogenbosch.



Financiële workshop Transfer of Innovation projecten Call 2011 & 2012, 5 november 2013
Bent u projectleider van een Transfer of Innovation project uit de Call 2011 of Call 2012, noteer dan deze datum alvast in uw agenda. Deze bijeenkomst over de financiële regelgeving vindt in de middag plaats te 's-Hertogenbosch.


Eindconferentie Leonardo da Vinci 2007-2013, 4 december 2013
Impact van zeven jaar Leonardo da Vinci in Nederland; dit is de rode draad  van de eindconferentie die zal plaatsvinden in het Leerhotel Het Klooster te Amersfoort. Projectleiders van de verschillende actielijnen zullen in dit kader binnenkort hiervoor een enquête ontvangen. 
Noteert u 4 december alvast in uw agenda.


EVENEMENTEN EUROPEES
LINQ conference Learning Innovations and Quality, 16 mei 2013 (IT)
The European and international conference LINQ 2013 on Learning Innovations and Quality has launched two calls: All experts and practitioners from Learning, Education and Training are invited to contribute to LINQ's dialogue on Innovations and Quality in Learning, Education and Training through the submission of high-quality scientific papers. All projects and organizations from Learning, Education and Training are invited to present their projects contributing to LINQ's dialogue on Innovations and Quality in Learning, Education and Training.
 
  Lees meer
Matching skills with labour market needs, 12-13 juni 2013 Thessaloniki (GR)
EU Member States struggle with high unemployment, shrinking GDP and budget constraints. Yet difficult circumstances can also bring opportunities for bold change and action. Experts on vocational education and training (VET), policy-makers from the European Commission and Member States as well as social partners’ representatives will debate how: VET can be improved by information on labour market needs; various forms of apprenticeship can address youth unemployment; peer learning and alliances can help develop work-based learning.
 Lees meer
NIEUWS UIT DE PROJECTEN
EDINNA – Education in Inland Navigation
EDINNA  is een vereniging van alle tot nu toe bekende binnenvaartopleidings- en trainingsinstituten in Europa. EDINNA is opgericht om een meer structurele samenwerking in het leven te roepen tussen de binnenvaartopleidings- en trainingsinstituten enerzijds en competente autoriteiten en het bedrijfsleven anderzijds, om te komen tot geharmoniseerd onderwijs, training en certificering Europa om de instroom van hoog gekwalificeerd personeel in de sector te doen bevorderen. Door de leden van EDINNA worden verschillende projecten binnen het Leven Lang Leren Programma uitgevoerd, waarvan de laatste nieuwsbrief een overzicht bevat.
 Lees meer
Studenten Deltion College vertellen over hun stage-ervaringen 
De studenten van de grafische opleiding van het Deltion College lopen bij verschillende bedrijven in Birmingham (UK) stage. Zij vertellen over hun stage-ervaringen.
  Lees meer
NIEUWS UIT HET VELD
Active role for companies in training young people to obtain right skills
High-tech industry in Eindhoven is a relevant example in this regard, companies receiving lots of talented youngsters from other countries to do traineeships thanks to international projects run by their training centres. In this way, they make the best of the Leonardo da Vinci programme, a European Union scheme that supports traineeships abroad for youngsters in initial vocational training.

 Lees meer
Nationaal Agentschap Leven Lang Leren Programma Leonardo da Vinci • Postbus 1585 • 5200 BP 's-Hertogenbosch
T: +31(0)73 680 07 62 • na@leonardodavinci.nlwww.leonardodavinci.nltwitter.com/Int_Agentschap
Profiel wijzigen | mail a friend | aanmelden | afmelden