– Is dit bericht niet goed te lezen? Klik hier om dit bericht direct in uw browser te bekijken –
Leonardo Newsflash # 05 | mei 2013
Via deze Newsflash brengen wij u met regelmaat op de hoogte van nationale en Europese ontwikkelingen en evenementen. Tevens biedt de Newsflash een podium om uw projectervaring en of resultaten voor het voetlicht te brengen. U kunt uw artikelen mailen naar info-ia@cinop.nl.

Wij wensen u veel leesplezier.

NIEUWS UIT HET AGENTSCHAP
Aanpassingen Leonardo da Vinci website
Aan de website www.leonardodavinci.nl zijn twee menuitems toegevoegd:

1. Nieuwsbrieven: per nieuwsbrief een korte inhoud van de highlights en
    een links naar de nieuwsbrief.

2. Archief (onder Agenda): overzicht van eerder plaatsgevonden evenementen
    met presentaties en verslagen.

Wedstrijd stageverslagen leerlingen IVT/PS
Een wedstrijd voor het origineelste stageverslag van leerlingen uit het mbo. Er zijn verschillende prijzen te winnen en van de acht beste inzendingen wordt een publicatie samengesteld.

Stel uw leerlingen hiervan op de hoogte. Wie weet staat uw leerling tijdens de eindconferentie op 4 december a.s. op het podium. Als u nog promotiemateriaal nodig heeft om de wedstrijd onder de aandacht van uw leerlingen te brengen stuur dan een e-mailbericht..
 Lees meer
Wedstrijd ervaringsverhalen VETPro-deelnemers
Breng uw organisatie en uw internationale activiteiten
voor het voetlicht !

Doe mee aan de wedstrijd voor het beste ervaringsverhaal van uw VETPro-project.
U dingt mee naar de Leonardo da Vinci VETPro Mobility Award en maakt bovendien kans op een geldprijs van €500.

 Lees meer
Toekenningen Mobiliteit Call 2013
Op dinsdag 28 mei jl. verstuurde het NA LLP Leonardo da Vinci de contracten Mobiliteit Call 2013 naar de instellingen wiens aanvragen subsidiabel zijn bevonden. Ook dit jaar was de belangstelling weer overweldigend. Er werd twee keer zoveel aangevraagd als er aan subsidies uit te zetten is. Felicitaties aan alle projecten die financiering mogen ontvangen de komende twee jaar! Binnenkort leest u op www.leonardodavinci.nl de verantwoording over Mobiliteit Call 2013.

Inventarisatie ECVET in Leonardo da Vinci-projecten
Er is een enquête uitgezet onder Leonardo da Vinci-projecten die als thema ECVET hebben. De resultaten van deze enquête zijn bedoeld om ECVET-initiatieven inhoudelijk verder in kaart te brengen, waarmee de basis wordt gelegd voor het opzetten van een Community of Practice (CoP).
De enquête is tevens bedoeld als inventarisatie van de actuele kennis- en leerbehoefte binnen het onderwijsveld en bij het bedrijfsleven.



Ook tijdens de workshops die het NCP organiseert in samenwerking met het nationale team van ECVET-experts  zullen de resultaten van deze enquête worden meegenomen. Heeft u wel een project maar geen uitnodiging ontvangen voor het invullen van deze enquête dan kunt u deze alsnog online invullen.
 Lees meer
Animatievideo webtool NLQAVET
Een virtuele tour door de NLQAVET-webtool.

Een website over het werken aan kwaliteitszorg in opleidingsteams in het mbo.

De website bevat inzicht in het gebruikte denkkader, verhalen, adviezen en documenten die u als handvat kunt gebruiken of ter inspiratie in kunt zetten als u zelf aan de slag gaat met het werken aan een kwaliteitscultuur binnen een opleidingsteam ter bevordering van kwaliteitszorg.
 Lees meer
Verslag monitoringsbijeenkomst Mobiliteit, 15 mei 2013
Deze bijeenkomst wordt jaarlijks georganiseerd om de lopende mobiliteitsprojecten bijeen te brengen en ervaringen te laten delen en met elkaar in gesprek te gaan. De ochtend was opgesplitst in twee rondes waarbij de ruim twintig deelnemers de mogelijkheid hadden om per ronde te kiezen uit twee thema’s.

Renie Hesseling van ROC Nijmegen gaf een presentatie over het aangaan, opbouwen en onderhouden van duurzame relaties.
 Lees meer
Bijeenkomst VNG Europese subsidiemogelijkheden voor gemeenten, 28 mei 2013
De Vereniging van Nederlandse Gemeentes organiseerde een bijeenkomst voor gemeentes over diverse Europese subsidiemogelijkheden. Er waren presentaties van Nextstep@Europe, het EFRO fonds (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling); het ESF (Europees Sociaal Fonds), de Europese Territoriale Samenwerking (INterrreg), Horizon 2020 en het LIFE-programma.
 Lees meer
Europass Certificaatsupplement, onmisbaar bij de diplomering, regel het snel!
Het Europass Certificaatsupplement: een mbo-kwalificatie in een notendop
Het Europass Certificaatsupplement (CS) is een compacte, overzichtelijke beschrijving van een Nederlandse reguliere mbo-kwalificatie. De inhoud van het CS komt rechtstreeks uit het kwalificatiedossier en beschrijft onder meer de kennis, vaardigheden en niveau van de kwalificatie. Hierdoor is het een praktische bijlage bij het mbo-diploma.  Wat kunt u ermee? Waar kunt u het vinden?
 Lees meer
EVENEMENTEN NATIONAAL
Gebruikerstraining Mobility tool, 19 juni 2013 's-Hertogenbosch
Een training voor coordinatoren/projectleiders van mobiliteitsprojecten die werken met de Mobility tool voor rapportering vanuit de projecten.
De training vindt zowel 's ochtends als 's middags plaats. 
  Lees meer
Financiële workshop Transfer of Innovation projecten Call 2011-2012, 5 november 2013
Bent u projectleider van een Transfer of Innovation project uit de Call 2011 of Call 2012, noteer dan deze datum alvast in uw agenda. Deze bijeenkomst over de financiële regelgeving vindt in de middag plaats te 's-Hertogenbosch.


Eindconferentie Leonardo da Vinci 2007-2013, 4 december 2013
Impact van zeven jaar Leonardo da Vinci in Nederland; dit is de rode draad van de eindconferentie die zal plaatsvinden in het Leerhotel Het Klooster te Amersfoort.
Een dag om opbrengsten te delen en te leren van elkaars ervaringen. Uiteraard zullen we daarbij ook vooruit kijken, naar het nieuwe programma.

Noteert u 4 december alvast in uw agenda!


EVENEMENT EUROPEES
Matching skills with labour market needs, 12-13 juni 2013 Thessaloniki (GR)
EU Member States struggle with high unemployment, shrinking GDP and budget constraints. Yet difficult circumstances can also bring opportunities for bold change and action. Experts on vocational education and training (VET), policy-makers from the European Commission and Member States as well as social partners’ representatives will debate how: VET can be improved by information on labour market needs; various forms of apprenticeship can address youth unemployment; peer learning and alliances can help develop work-based learning.
 Lees meer
NIEUWS UIT DE PROJECTEN
Handleiding rapportering Mobility tool & aanvragen Europass Mobiliteit
ROC Nijmegen heeft een handleiding uitgebracht voor rapportering via de Leonardo da Vinci mobility tool van IVT- en VETPro-projecten en het aanvragen van de Europass Mobiliteit.

Als service voor projectleiders plaatsen wij op verzoek berichten vanuit Leonardo da Vinci projecten over onder meer ontwikkelde tools waarmee anderen misschien hun voordeel kunnen doen. Deze handleiding is geen product van NA LLP Leonardo da Vinci en is het Agentschap daarom ook niet verantwoordelijk voor de inhoud en kwaliteit.  
 Lees meer
Partnerschapproject FLORNET in de Duitse media
Harrie Meijer van de Groene Welle is partner in het Europees Partnerschapsproject FLORNET, een netwerk voor scholen gericht op het verbeteren van de kwaliteit van onderwijs dat opleidt voor een beroep in de bloemendetailhandel tot bijvoorbeeld  bloemist/winkelier. FLORNET werkt nauw samen met de internationale branche-organisatie voor de bloemendetailhandel, FLORINT.

Samen werken de twee organisaties aan tal van projecten om de kwaliteit van opleiden, van assessment en het werken in de branche te verbeteren en te versterken. In dit kader werd het interview afgenomen door een journalist van het Duitse vakblad van de brancheorganisatie voor de bloemendetailhandel.
 Lees meer
NIEUWS UIT HET VELD
Animatievideo: Loopbaancompetenties & leeromgeving van leerlingen in het bo
Deze animatie is getoond tijdens de inaugurele rede van Marinka Kuijpers op 30 november 2012. Deze rede vond plaats in het kader van de aanvaarding van de bijzondere leerstoel 'Leeromgeving en leerloopbanen in het (v)mbo'. De titel van de rede was 'Architectuur van leren voor de loopbaan: richting en ruimte.

De animatie is een weergave van de uitkomsten van het onderzoek naar loopbaancompetenties en de leeromgeving van leerlingen in het beroepsonderwijs. Dit onderzoek is uitgevoerd door Marinka Kuijpers en Frans Meijers.
 Lees meer
NIEUWS UIT EUROPA
Publicatie: On the way to 2020: data for vocational education and training policies
Cedefop’s new publication provides a statistical overview of vocational education and training and lifelong learning in European countries. Data are based on international statistics enabling comparisons of countries and statistical averages for the European Union. This report, a first result of a continuing process, adds user-friendly evidence for many purposes. It should help policy-makers and researchers and ease access to the information available.
 Lees meer
Nationaal Agentschap Leven Lang Leren Programma Leonardo da Vinci • Postbus 1585 • 5200 BP 's-Hertogenbosch
T: +31(0)73 680 07 62 • na@leonardodavinci.nlwww.leonardodavinci.nltwitter.com/Int_Agentschap
Profiel wijzigen | mail a friend | aanmelden | afmelden