– Is dit bericht niet goed te lezen? Klik hier om dit bericht direct in uw browser te bekijken –
Leonardo Newsflash # 06 | juni-juli 2013
Via deze Newsflash brengen wij u met regelmaat op de hoogte van nationale en Europese ontwikkelingen en evenementen. Tevens biedt de Newsflash een podium om uw projectervaring en of resultaten voor het voetlicht te brengen. U kunt uw artikelen mailen naar info-ia@cinop.nl.

Wij wensen u veel leesplezier.

NIEUWS UIT HET AGENTSCHAP
Erasmus+
Niet 'Erasmus for all' maar Erasmus+ is de nieuwe naam voor het vervolgprogramma van het huidige Leven Lang Leren Programma (LLP). Erasmus+ omvat de Europese subsidieprogramma's voor Onderwijs, Jeugd en Sport (2014 tot en met 2020). Met de informatie die op dit moment voorhanden is proberen wij u zo goed mogelijk te informeren. Op de webpagina vindt u in de rechterkantlijn verschillende documenten die zijn gerelateerd aan het vervolgprogramma Erasmus+.
 Lees meer
Erasmus+ FAQ
Om subsidieontvangers en toekomstige aanvragers in het mbo-veld (initial and continuous VET) te informeren over het nieuwe subsidieprogramma vanaf 2014 heeft het Internationaal Agentschap, onderdeel van CINOP en tevens Nationaal Agentschap voor het Europese subsidieprogramma Een Leven Lang Leren Leonardo da Vinci, een FAQ opgesteld. Deze FAQ wordt continue geüpdatet en is terug te vinden op de webpagina 'Erasmus+'.
 Lees meer
Toekenningen Partnerschapprojecten Call 2013
Dit jaar heeft het NA LLP Leonardo da Vinci 148 aanvragen ontvangen, waarvan 24 aanvragen van Nederlandse coördinatoren en 124 partneraanvragen. Vorig jaar waren dat er 139. Het aantal aanvragen per Call lijkt zich te stabiliseren (tussen 150 en 130). In de Call 2013 zijn er 52 projecten toegekend. Er staan dit jaar geen projecten op de reservelijst. Van deze 52 projecten zijn er maar liefst 12 met een Nederlandse coördinator! 
 Lees meer
Aanpassingen Leonardo da Vinci website
1. Menu-item deadlines: In deze rubriek vind u alle deadlines terug voor het indienen van rapportages en dergelijke van de verschillende programmaonderdelen. Ook deadlines voor het indienen van projectvoorstellen in het kader van het Europese subsidieprogramma Erasmus+ zullen hierin opgenomen worden. Verstreken deadlines zijn terug te vinden in het Archief (onder Agenda).

2. Programmainformatie over Erasmus+, voor zover deze beschikbaar is. In deze nieuwsbrief leest u hierover meer.

3. Informatie en werkdocumenten voor de uitvoering van de lopende Leonardo da Vinci projecten zijn terug te vinden onder 'LLP Leonardo da Vinci t/m 2013 projectmanagement'.

Mogelijke problemen met stages in Spanje
De laatste maanden zijn er bij het NA LLP Leonardo da Vinci vanuit Nederlandse onderwijsinstellingen verscheidene berichten binnengekomen over problemen met het plaatsen van studenten in Spaanse leerbedrijven. In veel gevallen ging dat om jarenlange plaatsingen vanuit Nederland die plots niet meer konden, daar waar studenten al van alles geregeld hadden.
 Lees meer
Jaarboek Internationaal Agentschap 2012
Het Internationaal Agentschap verbindt beleid en praktijk door projecten en beleidscoördinatie tussen de Europese en de nationale agenda. Vanuit de onafhankelijke positie en met een publieke taakopdracht werkt het Agentschap met verschillende nationale en Europese organisaties en experts.


In dit jaarboek leest u meer over de ontwikkelingen en resultaten die het afgelopen jaar in de verschillende programma’s en Europese netwerken zijn gerealiseerd.  Het jaarboek is alleen in een digitale versie beschikbaar.
 Lees meer
Publicatie: PV - Ter voorbereiding goed beslagen ten ijs komen
Goede voorbereiding en het vinden van de juiste partners zijn van wezenlijk belang voor een succesvol project. Een voorbereidend bezoek was een van de projectmogelijkheden binnen het Leonardo da Vinci programma. Elke organisatie die in dit kader een nieuw project wilde opzetten kon subsidie aanvragen om betrokkenen de kans te geven een voorbereidend bezoek af te leggen in de EU. Helaas is daar sinds januari 2013 geen mogelijkheid meer voor vanuit het Leonardo da Vinci-programma.


In deze brochure leest u ervaringsverhalen van deelnemers die een bezoek brachten aan een Europese organisatie voor het bekijken van de mogelijkheden voor toekomstige samenwerking.
 Lees meer
Nieuwsbrief EQAVET
Het Nationaal Coördinatiepunt EQAVET is in Nederland het aanspreekpunt voor het Europees referentiekader voor kwaliteitsborging in beroepsonderwijs en training (EQAVET). In deze nieuwsbrief van het NCP leest u meer over de ontwikkelingen van de afgelopen tijd in Europa en Nederland op het gebied van kwaliteitszorg. Daarnaast vindt u ook een aankondiging van een aantal bijeenkomsten voor het volgend schooljaar, die wellicht ook voor u interessant kunnen zijn.
 Lees meer
EVENEMENTEN NATIONAAL
Financiële workshop Transfer of Innovation projecten Call 2011-2012,
5 november 2013 (middag) 's-Hertogenbosch
Tijdens deze bijeenkomst wordt u geïnformeerd over de regelgeving en het efficient aanpakken van uw projectadministratie. Bent u projectleider van een Transfer of Innovation project uit de Call 2011 en of Call 2012, dan adviseren wij u deel te nemen aan deze bijeenkomst.
 Lees meer
Eindconferentie Leonardo da Vinci progamma 2007-2013,
4 december 2013 Amersfoort
Impact van zeven jaar Leonardo da Vinci in Nederland; dit is de rode draad van de eindconferentie die zal plaatsvinden in het Leerhotel Het Klooster te Amersfoort.
Een dag om opbrengsten te delen en te leren van elkaars ervaringen. Uiteraard zullen we daarbij ook vooruit kijken, naar het nieuwe programma. Lees meer voor meer informatie over het dagprogramma en de mogelijkheid tot registratie.
 Lees meer
VERSLAG BIJEENKOMSTEN
Regionale bijeenkomst voor Europese mogelijkheden in de Achterhoek, 21 juni 2013
De Europese visie en de regionale samenwerkingsmogelijkheden stonden tijdens de bijeenkomst centraal. Het overleg werd bijgewoond door vertegenwoordigers van de organisatie ‘De IJsselgroep’, de werkplaats ’Innovatieve Duurzame Economie’ en het Platform Onderwijs Arbeidsmarkt Achterhoek.

Naast basisschooldirecteuren, bestuurders, waren er ook vertegenwoordigers van het UWV en de hogeschool uit de regio aanwezig.
 Lees meer
Informatiebijeenkomst Erasmus for all, 20 juni 2013 Utrecht
Tijdens de informatiebijeenkomst werd de sectorspecifieke informatie (voor zover voorhanden), binnen de algemene contouren van het programma, voor het voetlicht gebracht. De parallelle sessies werden gegeven door de verschillende partners van het Nationaal Agentschap, te weten de Nuffic, het Europees Platform en Internationaal Agentschap, en door medewerkers van het Nederlands Jeugdinstituut. Op deze dag werd ook de nieuwe naam voor het Europese subsidieprogramma bekendgemaakt: Erasmus+. Tot 20 juni jl. werd de werktitel 'Erasmus for all' gehanteerd.

 Lees meer
We mean business conferentie, 17-18 juni 2013 Brussel
De focus van deze conferentie lag op het delen en verspreiden van good practices in het kader van transnationale stages. Het bouwde voort op de We Mean Business-campagne van 2012, waarin de aandacht uitging naar de voordelen voor bedrijven voor het inzetten van buitenlandse stagiaires en het opzetten van netwerken en verbindingen om deelname van bedrijven gemakkelijker te maken.

In het licht van het toekomstige programma "Erasmus for all" 2014-2020, waren ook de middelen om hoge kwaliteit stages in het buitenland te waarborgen onderwerp van gesprek.

 Lees meer
Bijeenkomst New skills for jobs, 4 juni 2013 Utrecht
Met vertegenwoordigers uit verschillende sectoren werd gesproken over onder meer de ontwikkeling van toekomstige vaardigheden, waaronder cross-sectorale generieke vaardigheden, ideevorming voor projectvoorstellen en vertaling van Europese ontwikkelingen naar Nederland. Ook werden ideeën voorgedragen voor het nieuwe programma Erasmus+ in relatie tot het onderwerp New skills for jobs.
 Lees meer
NL-VL seminar 'Kwaliteitsmanagement in VET-teams' 28-29 mei 2013 Scheveningen
Sinds de start van het Leonardo da Vinci-programma organiseren de Vlaamse en Nederlandse NAs van het Europese programma Een Leven Lang Leren gezamenlijke bijeenkomsten. Dit jaar stond het thema 'het opleidingsteam als vertrekpunt voor kwaliteit' centraal. We kunnen terugkijken op een zeer geslaagd seminar. De deelnemers waren zeer enthousiast. Ineke van Aken van Calibris geeft ook met haar artikel een leuke inkijk in deze bijeenkomst.
 Lees meer
NIEUWS UIT EUROPA
Eurydice: overzicht vakantie en nationale feestdagen EU-landen 2013-2014 
  Lees meer
Two thirds of enterprises in the EU27 provided VET – NL in top 4
  Lees meer
Empowering vulnerable adults to tackle labour market challenges
  Lees meer
How to improve the quality and image of apprenticeships?
  Lees meer
Cedefop: working paper Analyses and overview of NQF developments in EU countries
 Lees meer
Fijn zomerreces
Het Nationaal Agentschap LLP Leonardo da Vinci wenst u een fijn zomerreces toe.

Nationaal Agentschap Leven Lang Leren Programma Leonardo da Vinci • Postbus 1585 • 5200 BP 's-Hertogenbosch
T: +31(0)73 680 07 62 • na@leonardodavinci.nlwww.leonardodavinci.nltwitter.com/Int_Agentschap
Profiel wijzigen | mail a friend | aanmelden | afmelden