– Is dit bericht niet goed te lezen? Klik hier om dit bericht direct in uw browser te bekijken –
Leonardo Newsflash # 08
september 2013
Via deze Newsflash brengen wij u met regelmaat op de hoogte van nationale en Europese ontwikkelingen en evenementen. Tevens biedt de Newsflash een podium om uw projectervaring en of resultaten voor het voetlicht te brengen. U kunt uw artikelen mailen naar info-ia@cinop.nl.

Wij wensen u veel leesplezier.

NIEUWS UIT HET AGENTSCHAP
Laatste oproep deelname Europese Study visits
Tot 15 oktober kunt u zich inschrijven voor een study visit in de periode van maart 2014 tot juni 2014. De Study visits zijn bedoeld voor deskundigen en beleidsmakers betrokken bij het beroepsonderwijs.
Deelnemers krijgen de kans om drie tot vijf dagen samen te komen in een internationale werkgroep rond een bepaald thema. Aangezien dit programma niet voortgezet wordt in Erasmus+ is dit de allerlaatste kans om deel te nemen.
 Lees meer
Kick-off bijeenkomst Thematisch netwerk Work Based Learning,
13 september 2013, Lissabon (PT)
Work Based Learning (WBL) en apprenticeships staan op dit moment hoog op de Europese agenda. Tijdens de kick-off van het nieuwe thematisch netwerk Work Based Learning (WBL) gaf Antonio Silva Mendes van de Europese Commissie een toespraak waarbij hij direct het belang onderstreepte van praktijkleren voor de economie van Europa. Hij gaf aan dat praktijkleren deelnemers verder moet voorbereiden dan voor één baan, waarmee meteen de link werd gelegd naar het thema ‘New Skills’.
 Lees meer
Vooraankondiging Europese monitoringsbijeenkomst Work Based Learning,
januari/februari 2014
Over de periode van drie jaar, zal jaarlijks een Europese monitoringsbijeenkomst plaatsvinden in Brussel, rond het thema Work Based Learning (WBL). Er zal gericht naar relevante projecten gezocht worden, zowel succesvol afgeronde als nog lopende projecten.
De eerste bijeenkomst zal plaatsvinden in Brussel januari/februari 2014. De projectleiders en relevante Nederlandse stakeholders zullen persoonlijk een uitnodiging ontvangen na een Europese selectie.
De meest relevante projecten hebben onderwerpen als attractiveness, guidance of SME’s, Cooperation Training center/ VET school- companies and involvement of social partners, curriculum development, WBL and higher education, teachers and trainers.

     
Europese publicatie A Milky Way of Educational Best Practices
In samenwerking met de Europese NA's LLP is deze brochure met best practices van partnerschapprojecten tot stand gekomen. Deze projecten zijn gerealiseerd binnen de LLP-programma’s Comenius, Leonardo da Vinci en Grundtvig.

In deze brochure is ook het project ‘BLENDED TEAMWORK - Virtual Collaboration in Transnational Teams’ opgenomen, waarvan de Nederlandse organisatie Feidon, change facilitators partner is.
 Lees meer
EVENEMENTEN NATIONAAL
Regionale bijeenkomsten: focus op realisatie kwaliteit op de werkvloer
Leidinggevenden staan voor de beantwoording van de vraag hoe onderwijsteams ervoor kunnen zorgen dat de kwaliteit van de opleiding op orde is en de belanghebbenden hierover tevreden zijn. Hieraan gekoppeld is de vraag hoe op basis van beschikbare gegevens verbeterplannen kunnen worden opgesteld en op welke wijze teams hierin betrokken worden opdat de plannen ook daadwerkelijk ten uitvoer gebracht worden.



Om deze uitdaging aan te kunnen en op te pakken organiseert het NCP EQAVET in het najaar van 2013 drie regionale bijeenkomsten. De bijeenkomsten zijn vooral bedoeld om te informeren en deelnemers bewust te maken van de mogelijkheden die er zijn om te werken aan kwaliteit in teams. De doelgroep is teamleiders (of managers) in koppel met een kwaliteitszorgmedewerker uit de eigen organisatie.
 Lees meer
Aanbod ondersteuning opleidingsteam m.b.v. EQAVET-tool
Begin 2013 heeft het NCP EQAVET de NLQAVET webtool opgeleverd die teams handvaten en inspiratie opleveren om te werken aan een kwaliteitscultuur ter bevordering van kwaliteitszorg. Deze webtool kan door teams binnen mbo-instellingen gebruikt worden om op teamniveau te werken aan een kwaliteitsvraagstuk.




Het NCP EQAVET gaat in de periode oktober - december 2013 opleidingsteams ondersteunen bij het duurzaam aanpakken van een kwaliteitsvraagstuk met behulp van deze webtool. De teamleider zal met ondersteuning van de begeleider vanuit het NCP EQAVET de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van twee teambijeenkomsten ter hand nemen.
 Lees meer
Eindconferentie Leonardo da Vinci progamma 2007-2013,
4 december 2013 Amersfoort
Impact van zeven jaar Leonardo da Vinci in Nederland; dit is de rode draad van de eindconferentie die zal plaatsvinden in het Leerhotel Het Klooster te Amersfoort.
Een dag om opbrengsten te delen en te leren van elkaars ervaringen. Uiteraard zullen we daarbij ook vooruit kijken, naar het nieuwe programma. Lees meer voor meer informatie over het dagprogramma en de mogelijkheid tot registratie.
 Lees meer
Feestelijke lancering programma Erasmus+ bijeenkomst,
10 december 2013, Utrecht
Een inspirerende dag met veel ruimte voor voorlichting over de Call 2014. U krijgt informatie over de inhoud en de aanvraagprocedures van de verschillende subsidiemogelijkheden en actielijnen. Er is tevens gelegenheid om te netwerken. De bijeenkomst wordt georganiseerd door het Nationaal Agentschap van het Europese programma Een Leven Lang Leren en het  Nationaal Agentschap Youth in Action. De bijeenkomst is open voor alle betrokkenen uit de verschillende doelgroepen. Begin november volgt meer informatie. Dan kunt u zich ook registreren.
     
NIEUWS UIT DE PROJECTEN
Slotbijeenkomst PRIME, 24 oktober 2013 Brussel (BE)
Transfer of Innovation project - Pluryn
Tijdens de slotconferentie wordt onder meer ingegaan op de behaalde resultaten van het tweejarige samenwerkingsproject gericht op het verbeteren van systemen van kwaliteitsborging in beroepsopleidingen en training.
Het doel van het project was een betere (borging van de) kwaliteit van werken door het EQAVET-raamwerk te benutten als referentiekader.
 Lees meer
Automotive E-Learning with LearningBox
Transfer of Innovation project - Deltion
De LearningBox (LB), een blended learning programma, is een modern en innovatief onderwijsconcept, een erkend leerprogramma uit Nederland. Middels dit Transfer of Innovation project wordt een Hongaarse versie van The LB ontwikkeld in samenwerking met het Deltion uit Nederland en partners uit Hongarije en Spanje.

De LB combineert de voordelen van e - learning met die van de traditionele opleidingen. Het programma ondersteunt het primaire proces van onderwijs voor leerlingen en opleiders in het beroepsonderwijs en medewerkers in de garages.
 Lees meer
Partners ToI project Study Support werken aan inspirerende lesprogramma’s voor vsv
Transfer of Innovation project - Scalda
Een steeds grotere groep jongeren verlaat het onderwijs zonder diploma en dreigt zo de aansluiting op de arbeidsmarkt te missen. Met het concept Study Support willen verschillende organisaties in Groot-Brittannië, Nederland en Vlaanderen dit probleem aanpakken. De methodiek van Study Support werkt vanuit de mogelijkheden en de interesses van de jongeren en vergroot zo hun motivatie en zelfvertrouwen en verbetert het zelfbeeld.
 Lees meer
NIEUWS UIT HET VELD
Nieuwe folders Europass
Op dit moment wordt gewerkt aan de afronding van nieuwe folders van de verschillende Europass documenten, t.w.: de Europass Mobiliteit, het Europass Taalpaspoort, het Europass Diplomasupplement, het Europass Certificaatsupplement en de Europass CV. Mocht u een een stapeltje willen bestellen, de productfolders zijn medio oktober 2013 te verkrijgen via info@europass.nl.
 Lees meer
Conferentie Schoolpartnerschappen Nederland-Nedersaksen
28-29 november 2013, Assen
Docenten, schoolleiders en coördinatoren internationalisering uit het po, vo en mbo, die op zoek zijn naar een partnerschool of inspiratie willen opdoen voor een bestaand schoolpartnerschap krijgen de mogelijkheid om contact te leggen met een schoolpartner. Scholen met een reeds bestaande partnerschap kunnen nieuwe ideeën opdoen voor de samenwerking. In twee workshoprondes worden good practices van alle schooltypes gegeven. Ook worden verschillende regionale, nationale en Europese subsidieprogramma’s gepresenteerd. Onder begeleiding van experts vertalen deelnemers de verkregen input naar concrete projectideeën.
 Lees meer
Nationaal Agentschap Leven Lang Leren Programma Leonardo da Vinci • Postbus 1585 • 5200 BP 's-Hertogenbosch
T: +31(0)73 680 07 62 • na@leonardodavinci.nlwww.leonardodavinci.nltwitter.com/Int_Agentschap
Profiel wijzigen | mail a friend | aanmelden | afmelden