– Is dit bericht niet goed te lezen? Klik hier om dit bericht direct in uw browser te bekijken –
Leonardo Newsflash # 10 | nov-dec 2013
Via deze Newsflash brengen wij u met regelmaat op de hoogte van nationale en Europese ontwikkelingen en evenementen. Tevens biedt de Newsflash een podium om uw projectervaring en of resultaten voor het voetlicht te brengen. U kunt uw artikelen mailen naar info-ia@cinop.nl.

Wij wensen u veel leesplezier.

NIEUWS UIT HET AGENTSCHAP
EC publiceert Call for Proposals Erasmus+
De Europese Commissie heeft de Call for Proposals en de programmagids voor het Europese subsidieprogramma Erasmus+ gepubliceerd.

In de Call vindt u meer informatie over onder meer de toekenningscriteria, de
budgetten voor 2014 en de deadlines voor het indienen van projectvoorstellen
binnen de verschillende programmaonderdelen. 
 Lees meer
Oproep externe experts Erasmus+
Het Nederlands Nationaal Agentschap Erasmus+ (NA Erasmus+) is op zoek naar externe experts die ondersteunen bij het beoordelen, evalueren en monitoren van  projecten in het kader van KA1 en KA2.
Heeft u interesse?  In deze oproep vindt u meer informatie over voorwaarden en informatie hoe u zich kunt aanmelden.
 Lees meer
Erasmus+ in een notendop
Deze animatie legt in een notendop uit wat Erasmus+ inhoudt en welke mogelijkheden de drie onderdelen, de Key Actions, bieden.
Wat is uw plus in Erasmus+?
 Lees meer
Persbericht lancering Erasmus+
Op 11 december 2013 bracht het Nederlands Nationaal Agentschap voor het Europese subsidieprogramma Erasmus+ het persbericht uit. Het programma gaat in januari 2014 van start. Meer dan vier  miljoen Europeanen ontvangen de komende zeven jaar financiële steun om in het  buitenland te studeren, een opleiding te volgen, te werken of vrijwilligerswerk  te doen. In het persbericht worden het belang en de mogelijkheden van Erasmus+ toegelicht.
 Lees meer
ECVET Community of Practice
een impuls voor internationale mobiliteit in het beroepsonderwijs
ECVET is géén doel op zich. Het is een instrument om - naast onder meer flexibilisering van leerwegen – de kwaliteit van internationale mobiliteit te verbeteren. Neem uw huidige mobiliteitspraktijk als startpunt en ontdek zelf hoe ECVET van meerwaarde kan zijn.
Doorlopend leren van collega professionals, via een Community of Practice, kan u hierbij helpen.
 Lees meer
Publicatie: Leonardo da Vinci in vogelvlucht, feiten en cijfers 2007-2013
Naast feiten en cijfers geeft deze publicatie ook de ervaringen van projectleiders, hoogtepunten van 7 jaar Leonardo da Vinci, meerwaarde van consortia, impact van de uitgevoerde projecten en onze rol in het vervolgprogramma Erasmus+ weer.
 Lees meer
Brochure over grootschalige Europese samenwerkingsprojecten ToI/DoI 2007-2013
Een brochure met ervaringsverhalen en tips van projectleiders van grootschalige Europese samenwerkingsprojecten gefinancierd door het leven lang leren programma. De publicatie geeft een beeld van de inhoud en kansen die deze projecten bieden. Het geeft de lezer een indruk hoeveel organisaties gebruik hebben gemaakt van deze mogelijkheid, wat de impact hiervan is en uit welke sectoren zij afkomstig zijn.
 Lees meer
Brochure over het begeleiden van mbo-leerlingen die leren op een Europese stageplek
Een brochure met ervaringsverhalen over het coördineren van
mobiliteitsprojecten voor mbo-leerlingen. Projectcoördinatoren vertellen over
hun leerervaringen en de impact van deze Europese samenwerking. Een terugblik
van de Mobility-awardwinnaars, onze ambassadeurs voor het Leonardo da Vinci
programma en u maakt kennis met een mobiliteitsproject met deelnemers uit
ondervertegenwoordigde groepen.
 Lees meer
Het Internationaal Agentschap wenst u een voorspoedig en succesvol 2014 toe!
EVENEMENTEN
Voorlichtings- en adviesbijeenkomst Erasmus+
21 januari 2014 - Utrecht
Naar aanleiding van de grote belangstelling voor het Erasmus+ programma, wordt op 21 januari a.s. een extra voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd.
Er is tevens gelegenheid tot het voeren van een persoonlijk adviesgesprek over
uw projectopzet.
Let op! De voorlichtingssessies zullen een herhaling zijn van de gegeven voorlichting tijdens de lanceringbijeenkomst op 10 december jl.
  Lees meer
Cross-sectorale adviesgesprekken Strategische Partnerschappen
11 februari 2013
Reserveer deze datum alvast in uw agenda. Tijdens deze dag zijn medewerkers van het Nederlands Nationaal Agentschap Erasmus+ (Nuffic, Europees Platform, CINOP, Nederlands Jeugdinstituut) aanwezig voor adviesgesprekken en feedback op uw projectideeën voor strategische partnerschappen. Op deze dag is het ook mogelijk om uw cross-sectorale projectideeën (meerdere onderwijssectoren of samenwerking onderwijs-jeugd) te bespreken.
In januari 2014 volgt een officiële uitnodiging met meer informatie over locatie en inschrijvingsmogelijkheden. De gesprekken zullen centraal in het land plaatsvinden.
     
VERSLAG EVENEMENTEN
Eindconferentie Leonardo da Vinci 2007-2013
4 december 2013 - Amersfoort 
Met ruim 120 deelnemers werd teruggeblikt op zeven jaar Leonardo da Vinci. Het cabaret Reeringh trapte af met een lied. Hierna volgde een panelgesprek over de
oogst van zeven jaar Leonardo da Vinci vanuit het perspectief van de
onderwijspraktijk, het Nationaal Agentschap en nationale & Europese
beleidsmakers. Lees meer voor het uitgebreide verslag, foto's en videoimpressies.
 Lees meer
Feestelijke bijeenkomst Lancering Erasmus+
10 december 2013 - Utrecht 
Ruim 600 deelnemers, onder andere afkomstig uit alle onderwijssectoren, bedrijven, gemeenten, waren aanwezig tijdens het evenement dat werd georganiseerd door het Nederlands Nationaal Agentschap voor het Europese  subsidieprogramma Erasmus+ (Nuffic, CINOP, het Europees Platform en het  Nederlands Jeugdinstituut). Met de video Erasmus+ in een notendop kregen de  aanwezigen een duidelijk beeld van de mogelijkheden van Erasmus+.
 Lees meer
Ecvet Café
12 december 2013 - Breukelen 
Met succes werd het tweede ECVET Café georganiseerd door het
NCP ECVET, in samenwerking met OCW, het Nederlands team van ECVET experts en de MBO-raad. Het ECVET Café had als doel om met geïnteresseerden en betrokken beleidsmakers en practitioners het gesprek aan te gaan over de mogelijkheden die het Europese instrument ECVET biedt in Nederland.
 Lees meer
NIEUWS UIT DE PROJECTEN
Vooraankondiging: Final Conference project EU-Move2
13 maart 2014
In het project EU-Move2 is het EU-Move netwerk (www.eumoveabroad.eu) in de sector handel versterkt met local agents uit die sector en aangevuld met kwalitatief goede leerbedrijven binnen Europa. Op www.eumovetrade.eu kunt u vanaf nu terecht voor Europees gekwalificeerde leerbedrijven. Ook vindt u hier stappenplannen en tools voor student en docent om een kwalitatief goede stage te organiseren! Wilt u meer weten over dit netwerk, toegang krijgen tot kwalitatief goede leerbedrijven en ervaringen uitwisselen rondom internationale mobiliteit? We zien u graag op 13 maart!
 Lees meer
Congres over grensoverschrijdende samenwerking in het mbo
6 november 2013 - Kleve
Het netwerk De ler(n)ende Euregio organiseerde een uniek congres in de Stadthalle van Kleef. Tijdens dit congres lieten Nederlandse en Duitse studenten en hun docenten zien wat grensoverschrijdend leren in het middelbaar beroepsonderwijs betekent.
 Lees meer
IBPV-dag Meet en Share bij KCH een groot succes!
20 november 2013 Ede
Op 20 november jl. heeft de IBPV-dag ‘Meet en Share’ plaatsgevonden bij KCH.  IBPV-coördinatoren en andere betrokkenen waren uitgenodigd om elkaar te ontmoeten en kennis te delen over de Internationale Beroepspraktijkvorming.
 Lees meer
Succesvolle eindconferentie Parents Matter
3 oktober 2013 - Utrecht
Parents Matter, een Europees project gericht op het stimuleren van ouderbetrokkenheid in het middelbaar beroepsonderwijs, is in de afrondende fase.
Op de eindconferentie afgelopen oktober werden de resultaten in Utrecht gedeeld met professionals uit het veld, waaronder medewerkers van de MBO Raad, Forum, Gemeente Utrecht en vele roc’s. De reacties waren ronduit positief te noemen. Ouderbetrokkenheid is sinds kort ontdekt als een van de sleutels in de strijd tegen voortijdige schoolverlating, ook op het mbo.
 Lees meer
NIEUWS UIT EUROPA
Call for papers: journal of international mobility
De Journal of International Mobility is een tijdschrift met artikelen over alle aspecten van de individuele internationale mobiliteit van onderwijs en opleiding in Europa en over de hele wereld. Het belangrijkste doel van het tijdschrift is om een beter inzicht in de voorwaarden en de impact van leermobiliteit te geven.
De eerste uitgave is gepubliceerd in oktober 2013. Lees meer over de call for papers voor de nieuwe wetenschappelijke publicatie Journal of International Mobility dat zal worden gepubliceerd in juni 2014. Deadlines voor het aanleveren van artikelen - in de talen Frans, Engels, Duits en Spaans - is 30 januari 2014.
  Lees meer
Europese impactstudies LLP
De impactstudies van het Europese programma Een Leven Lang Leren, uitgevoerd door de Europese nationale agentschappen zijn samengebracht op een interactieve kaart. Uitgangspunt was het seminar dat plaatsvond op 30 mei 2013 in Bordeaux: 'Measuring the impact of the future programme'.
  Lees meer
NIEUWS UIT HET VELD
Video over diversiteit van culturen
Een prima verhaal over de diversiteit van culturen. Met de nodige dosis humor laat het filmpje zien wat er in het bedrijfsleven kan misgaan als inwoners van landen elkaars verschillen niet begrijpen.
 Lees meer
Nationaal Agentschap Leven Lang Leren Programma Leonardo da Vinci • Postbus 1585 • 5200 BP 's-Hertogenbosch
T: +31(0)73 680 07 62 • na@leonardodavinci.nlwww.leonardodavinci.nltwitter.com/Int_Agentschap
Profiel wijzigen | mail a friend | aanmelden | afmelden