Kick-off bijeenkomst
Leonardo Working and Learning
in the world of Cradle-to-Cradle
19-20 januari 2011
Working and Learing in the World of Cradle-to-Cradle is de titel van een aan KPC Groep toegekende Leonardo Transfer of Innovation. Een 25-tal partners uit Engeland, Duitsland, Roemenië en Griekenland kwamen bijeen in het kloosterhotel Zin in Vught om het project verder vorm te geven en om de wondere wereld van Cradle-to-Cradle (C2C) verder te ontdekken.
De natuur als inspiratiebron
C2C is uitgedacht in Duitsland en is geïnspireerd door de natuur. Het kent drie belangrijke principes: afval is voedsel, gebruik duurzame energie en water en houdt de biodiversiteit (ook van de menselijke cultuur) in stand. Een nieuw en innovatief concept waarmee we de crisis kunnen bezweren en dat creatieve banen op mbo-niveau gaat opleveren.
 
We hebben het advies van ons Nationaal Agentschap goed opgevolgd en zijn niet meteen begonnen met het projectmanagement om uit te leggen welke documenten, stempels en handtekeningen allemaal nodig zijn om de Europese bureaucratie tevreden te stellen.
Desso tapijten worden gerecycled
We zijn eerst op excursie gegaan naar het Koning Willem I College in ’s-Hertogenbosch om te zien wat daar al aan C2C en duurzaamheid wordt gedaan en hoe in de School voor de Toekomst studenten en docenten tot creatieve ideeën en inzichten worden geprikkeld.

Vervolgens zijn we naar Desso Tapijten in Waalwijk gegaan om daar ter plekke te zien hoe dit bedrijf C2C toepast in het productieproces. Belangrijk is bijvoorbeeld het recyclen van oude vloerbedekking tot nieuwe vloerbedekking en dat keer op keer.
Het ritme van het klooster
Ook over ons verblijf in kloosterhotel Zin is nagedacht. In de inrichting is veel bamboe gebruikt; een sterk en duurzaam materiaal. Afvalwater wordt ter plekke schoongemaakt met een helofytenfilter en mensen met een beperking werken er in de bediening. Biologische, streek en seizoensgebonden producten staan op de lange kloostertafels in de oude refter en het ritme van het klooster dicteert de dag.
 
Vol inspiratie gingen de deelnemers weer naar huis. Ze beginnen met het promoten van het project en C2C bij hun eigen instelling en bij bedrijven. Daarna krijgen ze een training en kunnen ze verder aan de slag.
 
Peter van der Baan
KPC Groep
p.vdbaan@kpcgroep.nl
Nationaal Agentschap Leven Lang Leren Programma Leonardo da Vinci • Postbus 1585 • 5200 BP 's-Hertogenbosch
T: +31(0)73 680 07 62 • na@leonardodavinci.nlwww.leonardodavinci.nltwitter.com/Int_Agentschap